Duże, twarde owsiane ciacha o wyraźnie orzechowym smaku. W sam raz na początek zimy, do popołudniowej herbatki, czy na drugie śniadanie w szkole. Ciastka tak mi smakowały, że nie będę się nad nimi rozwodzić - warto szybko przejść do przepisu i od razu je przygotować!
Ciastka orzechowo-owsiane
Składniki:
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Mąkę wymieszać z płatkami i orzechami i przyprawą. Wlać masło z miodem i cukrem. Połączyć wszystko w zbitą masę. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony placek pokroić na sporej wielkości ciastka, dobrze ostudzić.
Smacznego!
P.
Uwielbiam orzechy pod każda postacia, ale by mi to smakowało!
OdpowiedzUsuńo tak! to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń