sobota, 8 grudnia 2012

Ciastka orzechowo-owsiane



Duże, twarde owsiane ciacha o wyraźnie orzechowym smaku. W sam raz na początek zimy, do popołudniowej herbatki, czy na drugie śniadanie w szkole. Ciastka tak mi smakowały, że nie będę się nad nimi rozwodzić - warto szybko przejść do przepisu i od razu je przygotować!


Ciastka orzechowo-owsiane
Składniki:
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Mąkę wymieszać z płatkami i orzechami i przyprawą. Wlać masło z miodem i cukrem. Połączyć wszystko w zbitą masę. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony placek pokroić na sporej wielkości ciastka, dobrze ostudzić.

Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam orzechy pod każda postacia, ale by mi to smakowało!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)