Od wakacji planuję zorganizowanie akcji nakłaniającej blogowiczki do odwiedzania ze swoimi pysznościami osoby w domach opieki, domach spokojnej starości. Wtedy to nasze pieczenie i pisanie o wypiekach mogłoby sprawiać radość też innym, a uśmiech na twarzy drugiej osoby, zwłaszcza samotnej, po otrzymaniu słodkiego prezentu i zamienieniu z nią kilku zdań, jest rzeczą bezcenną. Jako że byłam wolontariuszką już w niejednym miejscu w swoim życiu mogę tak bez problemu stwierdzić. Do akcji jeszcze długa droga, bo oczywiście brakuje tego co najważniejsze - czasu. Ale ciekawe, czy ktoś z Was skusiłby się wziąć w czymś takim udział, mam nadzieję, że tak! :)
Na razie mogę tylko wspomnieć, że tydzień temu z Pauliną (i Madzią, której gorąco jeszcze raz dziękuję!) przygotowałyśmy wypieki na turniej tańca dla dzieci. Służyły one jako fanty, a dochody poszły na rzecz jednego z warszawskich hospicjów. To jest właśnie jeden z tych dobroczynnych wypieków.
Pyszny placek z jabłkami. Dzięki dodaniu śmietany nie jest suchy i zapychający, jak to niestety niektóre placki mają w zwyczaju. Dodatek odrobiny whisky do jabłek dodaje im wytworności i sprawia, że smak ciasta jest bardziej subtelny. Byłam bardzo zaskoczona, że ciasto wyszło takie pyszne, więc mam nadzieję, że wy również spróbujecie i je pochwalicie! :)
Placek szwajcarski
porcja na tortownicę 24 cm
Składniki:
- 20 dag mąki
- 125 g masła
- pół szklanki cukru
- opakowanie (16g) cukru wanilinowegp
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany kremówki
- szczypta soli
- 5-6 średnich jabłek
- 2 łyżki whisky, rumu lub brandy
- łyżka soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Umyć i obrać jabłka. Pokroić na małe cząstki i wrzucić do salaterki. Skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Miękkie masło utrzeć mikserem ze stopniowo dosypywanym cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Gdy masa stanie się kremowa i nabierze puszystości, dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać, aż składniki się połączą. Wtedy, nadal ucierając, porcjami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, wlać śmietanę kremówkę i wymieszać. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 175 stopni. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i równomiernie rozprowadzić. Osączyć jabłka na sicie. Poukładać cząstki jabłek gęsto na cieście. Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut. Przed podaniem posypać placek cukrem pudrem.
J.
Wspaniały placek. Cudowne że swoim talentem pomagasz innym :) podwójna radość.
OdpowiedzUsuń