Ciężko opisać smak tych muffinów. Dałam je wielu osobom i każda stwierdziła, że są przepyszne i smakują wspaniale. Głębia ich smaku, aż zachwyca. Jednocześnie są bardzo mocno aromatyczne - dzięki dużej ilości imbiru i cynamonu oraz słodkie - dzięki polewie na wierzchu. Według mnie jedne z najlepszych wypieków, jakie udało mi się stworzyć. Polecam je każdemu, nawet mniej wytrawnemu piekarzowi, ponieważ są łatwiutkie w wykonaniu. Dzięki nim zrobicie ogromne wrażenie na najbliższych na święta! :)
A mnie przekonały do wypróbowywania kolejnych przepisów na cupcakes, mimo że ostatnio pisałam, że nic nie jest w stanie tego uczynić. ;)
Gingerbread cupcakes
porcja na 20 muffinów
Składniki:
- 2 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- 150 g masła, w pokojowej temperaturze
- pół szklanki ciemnego brązowego cukru (muscovado)
- pół szklanki białego cukru
- 3 duże jajka
- pół szklanki miodu
- szklanka gorącej wody
Na polewę:
- 25 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 100 g twarogu mielonego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- tarta gorzka czekolada do posypania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremki wyłożyć papilotkami.
Wymieszać ze sobą suche składniki, poza cukrami.
Masło utrzeć z cukrami, aż będzie puszyste i jasne. Dalej ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Dodać miód i zmiskować. Wsypać 1/3 suchych składników i 1/3 wody. Wymieszać. Powtórzyć tę czynność jeszcze dwukrotnie.
Napełnić foremki. Piec przez 15-20 minut, aż wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć, wystudzić.
Aby przygotować polewę zmiksować wszystkie jej składniki. Posmarować wystudzone muffiny polewą. Posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
J.
Takie muffiny to była pierwsza myśl jak się dzisiaj obudziłam! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńOjej, wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuń