Czyż one nie są urocze? Popadam w samozachwyt, przepraszam. Po prostu w końcu zaczynam rozumieć, co ludzie widzą w cupcakes. Je zjada się oczami! Robienie z babeczek św Mikołajów dało mi tyle radości, że myślę, że niedługo podobne eksperymenty. A jak fajnie zobaczyć uśmiech na twarzach najbliższych, gdy się takimi słodkimi upominkami zajadają! Oprócz wyglądu muszę pochwalić też smak babeczek. Typowo świątecznie: aromatyczna pomarańcza i ostry imbir. Taka baza wspaniale skomponowała się z kremem, który wyjątkowo nie okazał się przesłodzony, a wręcz dopełnił dzieło! Raz, dwa i po Mikołajach. Tak wszystkim smakowały, że musiałam szybko robić zdjęcia przy sztucznym świetle, bo słonecznego nie miały szans doczekać...
Składniki:
- 220 g mąki
- 80 g brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 80 ml oleju
- 80 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Krem:
- 250 g mascarpone
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru
- +czerwony barwnik spożywczy
- kolorowe drażetki (m&m's, lentilky)
W jednej misce zmieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć obie mieszaniny, na koniec dodając imbir i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości otworów. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dobrze wystudzić.
Przygotować krem: masło bardzo dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodać mascarpone i na wolnych obrotach miksować od uzyskania jednolitej konsystencji. Do połowy kremu dodać barwnik, dokładnie wymieszać. Gotowym kremem dekorować wystudzone muffiny - na połowę babeczki nałożyć krem biały - brodę Mikołaja, na połowę czerwony - czapkę Mikołaja. Z kolorowych pastylek zrobić oczy i nos. Gotowe cupcakes przechowywać w lodówce.
Przygotować krem: masło bardzo dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodać mascarpone i na wolnych obrotach miksować od uzyskania jednolitej konsystencji. Do połowy kremu dodać barwnik, dokładnie wymieszać. Gotowym kremem dekorować wystudzone muffiny - na połowę babeczki nałożyć krem biały - brodę Mikołaja, na połowę czerwony - czapkę Mikołaja. Z kolorowych pastylek zrobić oczy i nos. Gotowe cupcakes przechowywać w lodówce.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)