niedziela, 16 grudnia 2012

Pierniczki z ciasta nocnego


Pojawiło się już u nas tyle pierniczków, że zaczynam mieć problem z nazywaniem takich, które nie mają swojej tradycyjnej nazwy własnej. Tak właśnie jest z tymi - nie nazwa, a dłuższy opis może je scharakteryzować. Ostatecznie niech będą "nocnymi" - bo to je wyróżnia, że przygotowane ciasto jest rzadkie, wręcz lejące i dopiero po nocy spędzonej w lodówce nadaje się do rozwałkowania. W efekcie otrzymujemy cieniutkie pierniczki o idealnym według mnie stopniu kruchości. /W smaku są bardziej miodowe niż korzenne, w sam raz jako słodziutka przekąska. Powycinałam najróżniejsze kształty, poozdabiałam lukrem królewskim (w tej kwestii jeszcze kiedyś dojdę do perfekcji, póki co są skromne kontury ciasteczek). Mimo że wyszło ich około 100 sztuk to zapasy zaskakująco szybko się kurczą...


Pierniczki
na podstawie przepisu z LawendowegoDomu

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 szklanka miodu 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1/2 kostki masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 - 1 opakowanie przyprawy do pierników

Lukier królewski:
  • 400 g cukru pudru
  • 2 białka
Miód podgrzać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrobić ciasto - będzie bardzo luźne, ale jednolite, gładkie. Odstawić na noc do lodówki.
Schłodzone ciasto  rozwałkować na grubość 0,3-0,5cm i wycinać dowolne kształty. Ułożyć pierniczki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Trzeba bardzo uważać, by pierniczków nie przypalić. Gotowe ciastka ostudzić.
Przygotować lukier: białka lekko ubić, nie przerywając miksowania wsypywać puder i na wolnych obrotach mieszać aż do uzyskania gęstego lukru. Lukier nakładać do rękawa cukierniczego z wąską końcówką lub do tubek zrobionych z papieru do pieczenia. Tak przygotowany lukier wyciskać na pierniczki, tworząc kontury według własnego uznania. Odłożyć pierniki na jakiś czas, by lukier ładnie wysechł.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)