Po korzennych ciastkach pora na korzenne ciasto. Długo szukałam przepisu na piernik, który byłby szybki w przygotowaniu, od razu wystarczająco miękki, mocno przyprawiony i lżejszy, mniej zapychający niż większość (przynajmniej w moim odczuciu) ciast tego typu. Ku swojemu zaskoczeniu przepis znalazłam na odwrocie opakowania przyprawy do pierników. To nie jest wpis reklamujący, ale po wypróbowaniu mogę z czystym sumieniem polecić, zwłaszcza jeśli ktoś ma przed świętami niewiele czasu na przygotowania, a che poczuć w domu ten charakterystyczny korzenny aromat.
Szybki piernik krakowski
Składniki:
- 400 g mąki
- 120 g margaryny
- 250 g cukru
- 2 jajka
- słoik powideł (u mnie marmolada wieloowocowa, około 250g)
- opakowanie przyprawy do piernika
- szklanka mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
lukier:
- 100 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem. Dodać mleko, kakao, mąkę z sodą i przyprawę do piernika. Dodać 4 łyżki marmolady i roztopiony tłuszcz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy (u mnie duża prostokątna, ale można zrobić w mniejszej lub w długiej keksówce, by ciasto było wyższe). Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i rozkroić w poprzek - przełożyć pozostałą marmoladą i przykryć odkrojoną częścią ciasta. Wierzch pokryć lukrem powstałym po wymieszaniu pudru z sokiem z cytryny.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)