wtorek, 18 grudnia 2012

Szybki piernik krakowski



Po korzennych ciastkach pora na korzenne ciasto. Długo szukałam przepisu na piernik, który byłby szybki w przygotowaniu, od razu wystarczająco miękki, mocno przyprawiony i lżejszy, mniej zapychający niż większość (przynajmniej w moim odczuciu) ciast tego typu. Ku swojemu zaskoczeniu przepis znalazłam na odwrocie opakowania przyprawy do pierników. To nie jest wpis reklamujący, ale po wypróbowaniu mogę z czystym sumieniem polecić, zwłaszcza jeśli ktoś ma przed świętami niewiele czasu na przygotowania, a che poczuć w domu ten charakterystyczny korzenny aromat.



Szybki piernik krakowski

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 120 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • słoik powideł (u mnie marmolada wieloowocowa, około 250g)
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • szklanka mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej

lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem. Dodać mleko, kakao, mąkę z sodą i przyprawę do piernika. Dodać 4 łyżki marmolady i roztopiony tłuszcz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy (u mnie duża prostokątna, ale można zrobić w mniejszej lub w długiej keksówce, by ciasto było wyższe). Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i rozkroić w poprzek - przełożyć pozostałą marmoladą i przykryć odkrojoną częścią ciasta. Wierzch pokryć lukrem powstałym po wymieszaniu pudru z sokiem z cytryny.

Smacznego!
P.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)