środa, 12 grudnia 2012

Świąteczne ciasteczka makowe


Żeby nie wyszło na to, że w święta je się tylko pierniczki, postanowiłam w tym roku sięgnąć także po inne ciasteczka. Makowe, a więc jak najbardziej wskazane na Boże Narodzenie. Są niemal wytrawne w smaku, to takie prawie krakersy, dzięki czemu stanowią miła przeciwwagę dla typowo słodkich świątecznych smakołyków. Do pochrupania w czasie filmu czy w czasie dyskusji z przyjaciółmi.  


Ciasteczka makowe
z Domowych Wypieków

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maku
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na około 2 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!
P.


4 komentarze:

  1. moja babcia robi podobne, są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ANTYCIASTKATOR12 grudnia 2012 23:04

    BARDZO PODOBA MI SIĘ NOWY DISAJN STRONY!!! OŚWIADCZAM, ŻE TAK CUDOWNY DOBÓR WZORUF I BARW SKŁONIŁ MNIE DO POWROTU NA TEGO GENIALNEGO BLOGA I DO KOMĘTOWANIA. POZDROWIONKA

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ANTYCIASTKATOR powraca! <3 Bardzo się cieszymy :)
    I dziękujemy za uznanie naszego ŚWIATECZNEGO WYSTROJU! ;D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)