Żeby nie wyszło na to, że w święta je się tylko pierniczki, postanowiłam w tym roku sięgnąć także po inne ciasteczka. Makowe, a więc jak najbardziej wskazane na Boże Narodzenie. Są niemal wytrawne w smaku, to takie prawie krakersy, dzięki czemu stanowią miła przeciwwagę dla typowo słodkich świątecznych smakołyków. Do pochrupania w czasie filmu czy w czasie dyskusji z przyjaciółmi.
Ciasteczka makowe
z Domowych Wypieków
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 180 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maku
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na około 2 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
P.
moja babcia robi podobne, są pyszne
OdpowiedzUsuńuwielbiam makowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńBARDZO PODOBA MI SIĘ NOWY DISAJN STRONY!!! OŚWIADCZAM, ŻE TAK CUDOWNY DOBÓR WZORUF I BARW SKŁONIŁ MNIE DO POWROTU NA TEGO GENIALNEGO BLOGA I DO KOMĘTOWANIA. POZDROWIONKA
OdpowiedzUsuńO, ANTYCIASTKATOR powraca! <3 Bardzo się cieszymy :)
OdpowiedzUsuńI dziękujemy za uznanie naszego ŚWIATECZNEGO WYSTROJU! ;D