niedziela, 6 stycznia 2013

Carribean dark fruitcake - Ciemne karaibskie ciasto z bakaliami



Karaiby kojarzą się z wieloma wspaniałymi rzeczami, a jedną wśród nich jest oczywiście rum! Alkohol wyjątkowy, cudownie nadający się do wypieków i poprawiający każdemu humor. A poza tym przywołujący wspomnienia słońca i lata! Dlaczego zatem nie wprowadzić tych wspaniałych wspomnień zimą? I tu mamy rozwiązanie, jak to uczynić!
Ciasto wspaniałe! Jego głęboki smak, aż ciężko opisać. Dzięki temu, że piecze się je wiele godzin w niskiej temperaturze (tak, niestety trzeba troszkę poczekać zanim powstanie coś cudownego...) jest miękkie, wilgotne, wspaniale rozpływające się w ustach... A jednocześnie bardzo wyrafinowane i wręcz niezapomniane. Nuta rumu i wiśniowego brandy nie jest bardzo wyraźna, ale znakomicie uzupełnia tą wspaniałą kompozycję posmaków stworzona przez wyborne bakalie, aromatyczne migdały i niepowtarzalną melasę! Gdy teraz o tym piszę, aż tęsknię za tymi małymi, uroczymi i pysznymi kawałeczkami, które tak szybciutko zniknęły z mojego stołu! 


Ciemne karaibskie ciasto bakaliowe
porcja na formę 20x20 cm
przepis z tego bloga
Składniki:
  • 120 g suszonych śliwek, pociętych na drobne kawaleczki
  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • 150 g rodzynek kalifornijskich
  • 150 g suszonej żurawiny
  • pół szklanki ciemnego rumu
  • pól szklanki cherry brandy
  • 50 g blanszowanych migdałówe
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 3 małe jajka
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka melasy
Zalej suszone owoce rumem i brandy, odstaw na 1-3 dni, mieszając od czasu do czasu. Owoce napęcznieją i nabiorą w tym czasie "wiśniowo-rumowego posmaku"!
W dniu pieczenia wyłóż formę do pieczenia papierem. Zmiksuj owoce (z alkoholem) z migdałami w malakserze, aż stworzą względnie zbitą masę. Jeśli będzie potrzeba rozluźnienia jej należy dodać więcej brandy. 
Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. 
Masło utrzyj z cukrem, aż stworzy puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, wbijaj po kolei jajka. Dodaj skórki, wanilię i melasę, zmiksuj. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Dodaj wszystkie bakalie i połącz całość w jednolitą masę. 
Przełóż do formy. Piecz przez godzinę w 120 stopniach. Po czym jeszcze 2-3 godziny w 105 stopniach. Ciasto nie urośnie bardzo. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. 

Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)