W tym roku po raz pierwszy piekłam tort na Boże Narodzenie. Wyjątkowa okazja, więc tort też musi być świąteczny. Poza tym powinien być pyszny, w miarę lekki i nie za słodki, aby po świątecznym przejedzeniu być w stanie go zjeść. Taki też wyszedł. Prosty, smaczny, kremowy i makowy. Mi ciężko jest go ocenić, ponieważ nie lubię ani maku, ani mascarpone. I ogólnie nie przepadam za tortami. Jednak nie było osoby, której by nie smakował. Zniknął również w zadziwiającym tempie i nie został jego nawet jeden kawałeczek. Zatem jeśli macie ochotę na uczczenie tego karnawały kawałeczkiem tortu to gorąco polecam ten przepis! :)
Świąteczny tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy
porcja na tortownicę 24 cm
przepis Dorotki
Składniki na blaty makowe:
- 300 g maku
- 270 g drobnego cukru do wypieków
- 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku)
- 50 ml likieru pomarańczowego
- 2 łyżki wody
- 600 g serka mascarpone, schłodzonego
- 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z laski wanilii)
- 150 ml konfitury pomarańczowej
Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.
Składniki przeznaczone do nasączenia ciasta wymieszać.
Przygotować krem waniliowy. W tym celu śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by nie 'przebić' kremówki, tzn. nie miksować zbyt długo, bo się zwarzy). W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, pastę waniliową, mieszając delikatnie szpatułką.
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym, który naponczować, posmarować konfiturą i przykryć kremem, zostawiając krem na wierzch tortu i jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym, naponczować. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować.
Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.
J.
rozkoszny
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuń