piątek, 4 stycznia 2013

Świąteczny tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy


W tym roku po raz pierwszy piekłam tort na Boże Narodzenie. Wyjątkowa okazja, więc tort też musi być świąteczny. Poza tym powinien być pyszny, w miarę lekki i nie za słodki, aby po świątecznym przejedzeniu być w stanie go zjeść. Taki też wyszedł. Prosty, smaczny, kremowy i makowy. Mi ciężko jest go ocenić, ponieważ nie lubię ani maku, ani mascarpone. I ogólnie nie przepadam za tortami. Jednak nie było osoby, której by nie smakował. Zniknął również w zadziwiającym tempie i nie został jego nawet jeden kawałeczek. Zatem jeśli macie ochotę na uczczenie tego karnawały kawałeczkiem tortu to gorąco polecam ten przepis! :)



Świąteczny tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy
porcja na tortownicę 24 cm
przepis Dorotki
Składniki na blaty makowe:
  • 300 g maku
  • 270 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku)
Do nasączenia:
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki wody
Na krem waniliowy:
  • 600 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z laski wanilii)
Ponadto:
  • 150 ml konfitury pomarańczowej
Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego pokrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie można mak zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Oba sposoby są równie dobre i wypróbowane (gotuję jeśli zapomnę namoczyć na noc). Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.
Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.
Składniki przeznaczone do nasączenia ciasta wymieszać.
Przygotować krem waniliowy. W tym celu śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by nie 'przebić' kremówki, tzn. nie miksować zbyt długo, bo się zwarzy). W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, pastę waniliową, mieszając delikatnie szpatułką.
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym, który naponczować, posmarować konfiturą i przykryć kremem, zostawiając krem na wierzch tortu i jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym, naponczować. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować.
Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)