Jakoś tak wychodzi, że od pewnego czasu trzymam się z daleka od piekarnika. A to brak czasu, a to sił, a to pomysłów... Ale gdy w weekend odwiedzili mnie rodzice po prostu musiałam coś upiec, zwłaszcza, że zbliżały się imieniny taty. W szafce jak zwykle znalazłam kilka tabliczek gorzkiej czekolady i dużo przypraw, padło więc na baaaardzo czekoladowe, a dzięki imbirowi, cynamonowi i skórce pomarańczowej mocno aromatyczne, a poza tym niemal bezmączne ciasto. Przygotowanie jest banalne, a smak fenomenalny, ale ostrzegam: tylko dla fanów porządnej, gorzkiej czekolady.
Aromatyczne ciasto mocno czekoladoweSkładniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 średnie jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- czubata łyżeczka cynamonu
- czubata łyżeczka imbiru
P.
Wygląda cudnie, ciasto z serii bardziej czekoladowe od czekolady :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńRobię już chyba piąty raz. Jest rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńMi również przepis na te ciasto bardzo się spodobał :). Od dziecka jestem zwolenniczką czekoladowych wypieków i często sama przyrządzam różne ciasta z moim ulubionym przysmakiem. Od siebie mogę polecić natomiast czekoladowe brownie z solonym karmelem wg. przepisu z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jest to jeden z lepszych przepisów na brownie jakie miałam okazję próbować. Szczerze polecam.
OdpowiedzUsuń