wtorek, 26 lutego 2013

Aromatyczne ciasto mocno czekoladowe

Jakoś tak wychodzi, że od pewnego czasu trzymam się z daleka od piekarnika. A to brak czasu, a to sił, a to pomysłów... Ale gdy w weekend odwiedzili mnie rodzice po prostu musiałam coś upiec, zwłaszcza, że zbliżały się imieniny taty. W szafce jak zwykle znalazłam kilka tabliczek gorzkiej czekolady i dużo przypraw, padło więc na baaaardzo czekoladowe, a dzięki imbirowi, cynamonowi i skórce pomarańczowej mocno aromatyczne, a poza tym niemal  bezmączne ciasto. Przygotowanie jest banalne, a smak fenomenalny, ale ostrzegam: tylko dla fanów porządnej, gorzkiej czekolady.



Aromatyczne ciasto mocno czekoladowe

Składniki:
  •  200 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 średnie jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • czubata łyżeczka imbiru
Połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone masło umieść w rondelku, rozstapiać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć mikserem z cukrem. Masę jajeczną powoli wlewać do czekolady, miksując na wolnych obrotach. Następnie wmieszać mąkę wraz z przyprawami. Masę przelać do niewielkiej blaszki (np. tortownica o średnicy 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec przez pół godziny w temperaturze 190 stopni. Smaczne zarówno na ciepło (np. z gałką lodów), jak i na zimno.

Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. Wygląda cudnie, ciasto z serii bardziej czekoladowe od czekolady :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię już chyba piąty raz. Jest rewelacyjnie!!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)