wtorek, 30 kwietnia 2013

Domowe ciastka Jeżyki


Dziś w Stanach Narodowy Dzień Rodzynek! Ponieważ każdy powód jest dobry, aby stworzyć małe słodkości zdecydowałyśmy się na świętowanie. Zrobiłam zatem znane mocno bakaliowe, chrupiące słodkości... Są przepyszne, o lekko karmelowym, intensywnie czekoladowym, aromatycznie orzechowym, łagodnie herbatnikowym i... słodko rodzynkowym smaku! Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, więc musicie spróbować! :)


Domowe ciastka jeżyki
porcja na 20 ciastek
Składniki:
  • 150 g (tubka) mleka skondensowanego słodzonego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • 50 g masła 
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g bakalii (dałam mieszankę studencką)
  • 50 g (pół paczuszki) herbatników, pokruszonych
Mleko, czekoladę, masło i cukier zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać bakalie i herbatniki. Dokładnie wymieszać. Wykładać łyżką kulki na papier do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia i stężenia. 


Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam te ciastka! Słodkie, pyszne i rozpływające się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oboje z mężem jesteśmy fanami jeżyków, muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast masła mogę użyć margaryny? Jestem uczulona na masło, a bardzo chciałabym zrobić takie ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Lidlu jest super masło Vege!! Polecam!!

      Usuń
  4. czy taką masę można wylewać na biszkopiciki, i jeżyki będą na biszkocikach? obawiam się czy czasm gorąca masa nie zepsuje biszkoptów i ciastka bedą nie do zjedzenia. ; /

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)