Dziś w Stanach Narodowy Dzień Rodzynek! Ponieważ każdy powód jest dobry, aby stworzyć małe słodkości zdecydowałyśmy się na świętowanie. Zrobiłam zatem znane mocno bakaliowe, chrupiące słodkości... Są przepyszne, o lekko karmelowym, intensywnie czekoladowym, aromatycznie orzechowym, łagodnie herbatnikowym i... słodko rodzynkowym smaku! Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko, więc musicie spróbować! :)
Domowe ciastka jeżyki
porcja na 20 ciastek
Składniki:
- 150 g (tubka) mleka skondensowanego słodzonego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 200 g bakalii (dałam mieszankę studencką)
- 50 g (pół paczuszki) herbatników, pokruszonych
Mleko, czekoladę, masło i cukier zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać bakalie i herbatniki. Dokładnie wymieszać. Wykładać łyżką kulki na papier do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia i stężenia.
Smacznego!
J.
Mniam, uwielbiam te ciastka! Słodkie, pyszne i rozpływające się w ustach:)
OdpowiedzUsuńOboje z mężem jesteśmy fanami jeżyków, muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła mogę użyć margaryny? Jestem uczulona na masło, a bardzo chciałabym zrobić takie ciasteczka...
OdpowiedzUsuńW Lidlu jest super masło Vege!! Polecam!!
Usuńczy taką masę można wylewać na biszkopiciki, i jeżyki będą na biszkocikach? obawiam się czy czasm gorąca masa nie zepsuje biszkoptów i ciastka bedą nie do zjedzenia. ; /
OdpowiedzUsuń