poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zawijana tarta bakłażanowo-cukiniowa


Dawno nie było u nas obiadowo. Pora więc to zmienić, bo na stół wjechała kolejna przepyszna tarta. Ta jest jedyna w swoim rodzaju, bo nie dość, że bardzo smaczna, to jeszcze ma zaskakujący, bo zawinięty czy też zrolowany wygląd. Zauważyłam tę tartę już niemal rok temu, jednak miałam wrażenie, że wykonanie jest trudne. Nic bardziej mylnego! Klucz do takiego efektu to zrobienie cieniutkich paseczków z cukinii i bakłażana i ułożenie ich w wielką różę. Proste, a jakie efektowne!




Zawijana tarta bakłażanowo-cukiniowa
inspiracja

Składniki:
spód:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • duża szczypta soli
nadzienie:
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • jajko + białko jajka
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 100 g mozarelli
  • po łyżeczce tymianku, bazylii i oregano
  • sól, pieprz

Masło posiekać z mąką, dodać sól oraz żółtka i śmietankę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić ją przez około godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną / bułką tartą formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Na wierzchu położyć obciążony np. grochem papier do pieczenia . Podpiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut, zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 10 minut. 
Bakłażana i cukinię dokładnie umyć a następnie pokroić wzdłuż, na cieniutkie paseczki (najłatwiej obieraczką do warzyw). Mozarellę zetrzeć lub drobniutko pokroić. Pozostałe składniki nadzienia wymieszać.
Na podpieczoną tartę wylać połowę masy śmietanowo-jajecznej, posypać mozarellą. Paski z warzyw zawijać na kształt róży, zaczynając od "pączka" w środku i tworząc (dość ciasno) kolejne kręgi. Zalać resztą płynnego nadzienia. Piec przez 30-40 minut, aż bakłażan porządnie zmięknie (po 20 minutach można przykryć folią aluminiową, by tarta nie spaliła się od góry). Smaczne i na ciepło, i na zimno.

Smacznego!
P.

7 komentarzy:

  1. Jak to pięknie wygląda! Aż szkoda zjadać :) ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, aż szkoda szkoda kroić, ale jak się zacznie to ciężko się oderwać i kończy się z przepełnionym brzuchem :>

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. heheh, urocza! u mnie też tarta dzisiaj, nieco inna, ale też...;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta tarta też jest na mojej liście "do zrobienia" :)
    Wygląda pysznie.
    Pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
  5. "jedyna w sowim rodzaju" - urocza tarta i urocze przejęzyczenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, czujne oko :) już poprawiłam, dzięki za info :>

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)