Zauważyliście, że jest na naszym blogu kategoria, która trochę przysnęła? Tak, to placki i naleśniki :) To dziwne, bo naprawdę często, zwłaszcza w weekendy zaczynam dzień pysznymi placuszkami. Problem w tym, że zazwyczaj powtarzam sprawdzone przepisy. Tym razem jest jednak inaczej - proponuję nowy przepis. Muszę przyznać, że tak delikatnych, słodko-kwaśnych placuszków dotąd nie jadłam. Dodatek cytrynowego kremu (lemon curd) do ciasta okazał się strzałem w dziesiątkę i nadał plackom niepowtarzalnego charakteru. Bardzo polecam na leniwe sobotnie śniadanie i nie tylko :)
Placuszki jogurtowo-cytrynowe (z lemon curd)
Składniki:
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki lemon curd (przepis tu)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- duże jajko
- 140 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki połączyć dokładnie za pomocą miksera. Smażyć małe placuszki z obu stron na minimalnej ilości tłuszczu (ewentualny nadmiar odsączyć na papierowym ręczniku). Posypać cukrem pudrem, jeść zanim wystygną.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)