czwartek, 18 kwietnia 2013

Placuszki jogurtowo - cytrynowe (z lemon curd)


Zauważyliście, że jest na naszym blogu kategoria, która trochę przysnęła? Tak, to placki i naleśniki :) To dziwne, bo naprawdę często, zwłaszcza w weekendy zaczynam dzień pysznymi placuszkami. Problem w tym, że zazwyczaj powtarzam sprawdzone przepisy. Tym razem jest jednak inaczej - proponuję nowy przepis. Muszę przyznać, że tak delikatnych, słodko-kwaśnych placuszków dotąd nie jadłam. Dodatek cytrynowego kremu (lemon curd) do ciasta okazał się strzałem w dziesiątkę i nadał plackom niepowtarzalnego charakteru. Bardzo polecam na leniwe sobotnie śniadanie i nie tylko :)



Placuszki jogurtowo-cytrynowe (z lemon curd)

Składniki:
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki lemon curd (przepis tu)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • duże jajko
  • 140 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki połączyć dokładnie za pomocą miksera. Smażyć małe placuszki z obu stron na minimalnej ilości tłuszczu (ewentualny nadmiar odsączyć na papierowym ręczniku). Posypać cukrem pudrem, jeść zanim wystygną.

Smacznego!
P.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)