środa, 24 kwietnia 2013

Rocky road cookies



Najbardziej czekoladowe ciastka świata - według mnie smakują bardziej czekoladowo niż sama czekolada. Zdecydowanie są niepowtarzalne w smaku - mocno ciągnące się, wilgotne, wręcz klejące się do zębów ;)I bardzo, bardzo słodkie. Niestety ja ich fanem nie zostanę, po zjedzeniu połowy jednego pomyślałam, że już nic słodkiego przez trzy dni nie dotknę... Jednak, co zadziwiające, jestem wyjątkiem - innym one smakowały, niektórzy byli wręcz zachwyceni ich smakiem. Wniosek taki - jeśli kochasz czekoladę, lubisz słodziutkie przekąski, uwielbiasz marshmallows i masz ochotę na wyjątkowe ciastka - są one wprost dla Ciebie! 




Rocky road cookies
porcja na 12 dużych ciastek
Składniki:
  • 1,5szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 duże białka
  • pół łyżki aromatu waniliowego
  • 1 szklanka posiekanej czekolady 
  • 35 g prażonych migdałów, pokrojonych na małe kawałeczki
  • 12 sztuk marshmallows, pokrojonych na ćwiartki
Cukier i kakao przesiać, wymieszać z solą. Dodać białka i aromat, dokładnie wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać czekoladę i migdały, połączyć. Miskę z ciastem wstawić na godzinę do lodówki. 
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyłożyć łyżką (lub nabierką do lodów) kulki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej kulki ułożyć cztery ćwiartki marshmallow'a. Wstawić blachę na 15 minut do lodówki. 
Po tym czasie wstawić do piekarnika. Piec około 13 minut. Wyjąć, odczekać 10 minut. Przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)