Mocno czekoladowe, z małymi kawałkami orzeszków, smakujące jak... znane cukierki! Mimo, że są mocno słodkie znajdują tłumy miłośników i znikają szybciutko. Jak wszystkie babeczki bardzo łatwe w wykonaniu, idealne na wszelkie słodkie spotkania towarzyskie. Zachęcamy! :)
Babeczki kakaowe z Michałkami
przepis od Dorotki, zmieniony
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki whisky
- 2 łyżki mleka
- 120 g czekoladowych Michałków, pokrojonych na drobne kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać szpatułką. Wlać alkohol, mleko i posiekane "Michałki", wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
J.
pycha:) chetnie bym zjadła jedną:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babeczki z michałkami. Ja robię wersję jasną, bez kakao i równie szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńO jakie to musi być dobre, a jakby dodać michałków np. kokosowych to już w ogóle niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń