piątek, 28 czerwca 2013

Musowe ciasto truskawkowe z czereśniami



W ostatnich dniach nieco się ochłodziło, ale w czasach wakacyjnych upałów, które miejmy nadzieję niedługo powrócą, nawet największe przysmaki muszą być lekkie i orzeźwiające. Zapraszam zatem na bardzo delikatne ciasto (a wręcz mus) na bazie podstawowych owoców czerwca - truskawek i czereśni. 


Musowe ciasto truskawkowe z czereśniami

Składniki:
  • 500g truskawek
  • 200g czereśni
  • 400 ml jogurtu
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 150 g biszkoptów
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować w blenderze. 1/3 podgrzać z cukrem, aż się rozpuści. Dodać do pozostałych truskawek, zmiksować z jogurtem, na koniec wmieszać napęczniałą żelatynę. Odstawić masę na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Czereśnie umyć i wydrylować. Spód tortownicy (22cm średnicy) wyłożyć w miarę szczelnie biszkoptami, zalać tężejącą masą truskawkową. Na wierzchu powtykać wydrylowane czereśnie. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 

Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)