niedziela, 30 czerwca 2013

Chleb orkiszowy z rodzynkami - Blondies in the bakery V


Kontynuując naszą wspaniałą akcję przedstawiamy kolejny chleb, który został przez kilka osób określony jako najlepszy z przeze mnie pieczonych. Chyba zatem warto się na niego skusić, co? :) Jest dużo lżejszy, niż typowe żytnie chleby. Poza tym jest mocno wyczuwalny posmak pysznej mąki orkiszowej, a dodatek rodzynek nadaje mu słodkości. Można się zatem zajadać nim niczym pyszną drożdżówką, tylko w zdrowszej wersji. 



Chleb orkiszowy z rodzynkami
porcja na formę 10x25 cm
Składniki:
Na zaczyn:
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej 
  • 100 g wody
Na rodzynki:
  • 50 g rodzynek
  • 50 g gorącej wody
Na ciasto:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
W tym samym czasie rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić. Po 12 godzinach zmiksować je razem z wodą, w której się moczyły. 
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać z zaczynem i rodzynkami. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Odstawić na około godziny. Następnie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 220 stopni i piec około 45 minut. 
Wyjąć, ostudzić na kratce. 

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Ubóstwiam chleb orkiszowy! A do tego lekko słodki, z rodzynkami... pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności, chleby z rodzynkami to jest to :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)