Dziś wyjeżdżam na ponad 6 tygodni do dalekich krajów. W związku z tym się z Wami tymczasowo żegnam... Przez najbliższe tygodnie będą pojawiać się niedzielne przepisy na chleby, których upiekłam tyle, by akcja mogła trwać, a poza tym blog zostawiam w cudownych rączkach Pauliny.
Was jednak zachęcam do śledzenia mojej podróży na blogu podróżniczym, który będę prowadzić z dwójką innych Polaków, z którymi udaję się na Sri Lankę. Miłośnicy kuchni z pewnością odnajdą tam opisy tropikalnych potraw i egzotycznych owoców, poza tym będzie można poznać wiele fascynujących miejsc, poczytać o niepowtarzalnych przygodach. Po prostu poczuć jakby się było na Cejlonie - krainie herbaty, papryczek chilli, słoni i lampartów... Jeszcze raz zachęcam : polesonceylon.wordpress.com
Ciasto z truskawkami
porcja na tortownicę 24 cm
Składniki:
Kruszonka:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Formę wysmarować masłem.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez 3 minuty. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na mniejszych obrotach, do połączenia składników.
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z mąką i cukrem opuszkami palców, aż powstanie kruche ciasto.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut.
Smacznego!
J.
porcja na tortownicę 24 cm
Składniki:
- 400 g truskawek
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Formę wysmarować masłem.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez 3 minuty. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na mniejszych obrotach, do połączenia składników.
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z mąką i cukrem opuszkami palców, aż powstanie kruche ciasto.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut.
Smacznego!
J.
super ciasto :)
OdpowiedzUsuń