czwartek, 4 lipca 2013

Ciasto z truskawkami


Dziś wyjeżdżam na ponad 6 tygodni do dalekich krajów. W związku z tym się z Wami tymczasowo żegnam... Przez najbliższe tygodnie będą pojawiać się niedzielne przepisy na chleby, których upiekłam tyle, by akcja mogła trwać, a poza tym blog zostawiam w cudownych rączkach Pauliny. 

Was jednak zachęcam do śledzenia mojej podróży na blogu podróżniczym, który będę prowadzić z dwójką innych Polaków, z którymi udaję się na Sri Lankę. Miłośnicy kuchni z pewnością odnajdą tam opisy tropikalnych potraw i egzotycznych owoców, poza tym będzie można poznać wiele fascynujących miejsc, poczytać o niepowtarzalnych przygodach. Po prostu poczuć jakby się było na Cejlonie - krainie herbaty, papryczek chilli, słoni i lampartów... Jeszcze raz zachęcam : polesonceylon.wordpress.com


Ciasto z truskawkami
porcja na tortownicę 24 cm
Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka 
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Formę wysmarować masłem.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez 3 minuty. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na mniejszych obrotach, do połączenia składników. 
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z mąką i cukrem opuszkami palców, aż powstanie kruche ciasto.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. 

Smacznego!
J.


1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)