Znacie? Na pewno. Jeden z tych deserów, których przedstawiać nie trzeba. Moja najukochańsza słodka bomba kaloryczna - Pavlova we własnej osobie. Idealna na lato, choć pełna cukru to równocześnie orzeźwiająca dzięki świeżym owocom. Truskawki drożeją i są coraz brzydsze, trzeba się więc pospieszyć, by jeszcze się nimi nacieszyć. Beza z dużą ich ilością, a do tego przełożona bitą śmietaną to według mnie najlepszy pomysł na koniec sezonu na te owoce. Zamiast jednego dużego ciasta zrobiłam kilka mniejszych - tak, by każdy z moich bliskich otrzymał od razu piękną gotową porcję. Przy takiej porcji nie jednego ciasta sporo osób, by wymiękło, ale nie w tym wypadku. Wszyscy, którzy tego dnia mnie odwiedzili (lub których odwiedziłam ja ;p) pożarli całość, a do tego pięknie się uśmiechali i wyrażali zachwyty... Aż chce się taki deser powtórzyć już po paru dniach!
Składniki:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- szklanka i 2 łyżki cukru pudr
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu / soku z cytryny
- 300 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru waniliowego
- 200 g serka mascarpone
- 300 g truskawek
Białka ubić na sztywno z solą. Cały czas miksować na wolnych obrotach dodając po łyżce cukru pudru, aż dobrze się rozmiesza. Na koniec wmieszać mąkę i ocet. Miksować jeszcze chwilę do uzyskania lśniącej, gładkiej masy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę bezową tworząc 6-8 średniej wielkości okręgów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 50 stopni i piec jeszcze 20-30 minut, aż bezy będą całkiem suche. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do wystygnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Kremówkę ubić na sztywno, wmieszać cukier waniliowy i mascarpone. Tuż przed podaniem deseru masę wyłożyć na wystudzone bezy. Wierzch obficie udekorować umytymi, pozbawionymi szypułek truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)