Po chlebie orkiszowym z rodzynkami proponujemy kolejne rodzynkowe pieczywo :) Tym razem w wersji dla miłośników cięższego, albowiem żytniego pieczywa. W odróżnieniu od poprzedniego zawiera on całe rodzynki, a nie zmiksowane wtopione w ciasto. Poza tym jest ich więcej... Jednak oba wypieki mają jedną wspólną istotną cechę - są przepyszne i idealnie nadają się na kanapki...
Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami
porcja na keksówkę 12x25 cm
Składniki:
Na zaczyn:
- 150 g żytniego zakwasy
- 150 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
- 200 g wody
- 150 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 100 g rodzynek
Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 18 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie wymieszać wszystkie składniki na chleb z gotowym zaczynem. Przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Odstawić, przykryte ściereczką, do wyrastania na 5 godzin - do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić chleb i piec około 40 minut. Wystawić z piekarnika, odczekać 5 minut, wyjąć z formy i ostudzić do końca na kratce.
Smacznego!
J.
zazdroszczę zapachu w kuchni, bo na pewno był obłędny:)
OdpowiedzUsuń