niedziela, 7 lipca 2013

Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami - Blondies in the bakery VI


Po chlebie orkiszowym z rodzynkami proponujemy kolejne rodzynkowe pieczywo :) Tym razem w wersji dla miłośników cięższego, albowiem żytniego pieczywa. W odróżnieniu od poprzedniego zawiera on całe rodzynki, a nie zmiksowane wtopione w ciasto. Poza tym jest ich więcej... Jednak oba wypieki mają jedną wspólną istotną cechę - są przepyszne i idealnie nadają się na kanapki...


Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami
porcja na keksówkę 12x25 cm
Składniki:
Na zaczyn:
  • 150 g żytniego zakwasy
  • 150 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 200 g wody
Na chleb:
  • 150 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g rodzynek

Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 18 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie wymieszać wszystkie składniki na chleb z gotowym zaczynem. Przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Odstawić, przykryte ściereczką, do wyrastania na 5 godzin - do podwojenia objętości. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić chleb i piec około 40 minut. Wystawić  z piekarnika, odczekać 5 minut, wyjąć z formy i ostudzić do końca na kratce. 

Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. zazdroszczę zapachu w kuchni, bo na pewno był obłędny:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)