niedziela, 23 czerwca 2013

Chleb z San Francisco (na zakwasie) - Blondies in the bakery IV


Kolejny pyszny proponowany przez nas chleb! Dużo lżejszy od poprzednich, ponieważ pszenny, a nie czysto żytni. Bardziej puszysty, uniwersalny, smakujący każdemu. :) I to już czwarty wypiek w naszej małej, blondynkowej piekarni. 


Chleb z San Francisco (na zakwasie)
przepis Liski
porcja na blaszkę 12x24 cm
Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży 
  • 100 g mąki pszennej razowej 
  • 200 g mąki pszennej białej 
  • 1/4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka octu balsamicznego (używam Aceto di Modena) 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 125 g zakwasu żytniego lub pszennego 
  • 190 ml wody 

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość - na około 30 min. 
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch można posmarować jajkiem. Piekarnik nastawić na 230 stopni. 
Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 35 minut. Wyjąć, odczekać chwilę, po czym ostudzić na kratce.

Smacznego!
J.


2 komentarze:

  1. probowałam upiec chleb czy ciabatte, ale nie wychodzi mi zabardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie napisane jest, że do wody z cukrem i drożdżami należy dodać 375g mąki natomiast w wymienionych składnikach tej mąki jest w sumie tylko 300g. Czy aby nie jakaś pomyłka?

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)