Kolejny pyszny proponowany przez nas chleb! Dużo lżejszy od poprzednich, ponieważ pszenny, a nie czysto żytni. Bardziej puszysty, uniwersalny, smakujący każdemu. :) I to już czwarty wypiek w naszej małej, blondynkowej piekarni.
Chleb z San Francisco (na zakwasie)
przepis Liski
porcja na blaszkę 12x24 cm
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 100 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki pszennej białej
- 1/4 łyżki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego (używam Aceto di Modena)
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g zakwasu żytniego lub pszennego
- 190 ml wody
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość - na około 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch można posmarować jajkiem. Piekarnik nastawić na 230 stopni.
Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 35 minut. Wyjąć, odczekać chwilę, po czym ostudzić na kratce.
Smacznego!
J.
probowałam upiec chleb czy ciabatte, ale nie wychodzi mi zabardzo.
OdpowiedzUsuńW przepisie napisane jest, że do wody z cukrem i drożdżami należy dodać 375g mąki natomiast w wymienionych składnikach tej mąki jest w sumie tylko 300g. Czy aby nie jakaś pomyłka?
OdpowiedzUsuń