Składniki:
- 3 marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki z amarantusa
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczona
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 200 g ricotty
- 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Marchew zetrzeć na małych oczach. Przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać do mąki cały czas mieszając. Dodawać powoli olej, nadal mieszając. Na końcu wmieszać marchew. Ciasto wylać na blachę (tortownica ok. 22cm) wysmarowaną masłem i oprószoną otrębami/kaszą manną.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić.
Cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny i wymieszać z ricottą. Serkiem posmarować wierzch chłodnego ciasta.
Smacznego!
pysznie wygląda:) nic tylko jeść:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJaki olej będzie najlepszy do tego ciasta? z pestek winogron, rzepakowy?
OdpowiedzUsuńja zawsze używam do pieczenia rzepakowego
Usuńświetne, na pewno ma nietypowy smak za sprawą mąki z amarantusa ;)
OdpowiedzUsuńA te marchewki to jakiej wielkości mają być? Nie dałoby sie się bardziej dokładnie określić ilości marchwi? Byłabym bardzo wdzięczna, bo wtedy z przyjemnością wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń3 raczej większe, ale nie jakieś mega grubasy :P 400-450 g
UsuńDzięki! To już będę mogła wziąć się do roboty :-).
UsuńDoczekamy się odpowiedzi :-)?
OdpowiedzUsuń