sobota, 22 czerwca 2013

Amarantusowe ciasto marchewkowe


 Jako drugi przepis (pierwszy TU) w ramach mojej amarantusowej przygody proponuję jeden z najpopularniejszych krążących w sieci przepisów z wykorzystaniem mąki amarantusowej. I nic dziwnego - to kwintesencja ciasta zarazem zdrowego i pysznego! Polecam bardzo, bardzo mocno! Przez wykorzystanie mąki z amarantusa tradycyjny marchewkowy placek zyskuje całkowicie nowy wymiar. Ciasto jest bardzo wilgotne, ale zarazem napowietrzone - mąka z amarantusa jest bardzo lekka, przez co wypiek jest jakby pełen pęcherzyków powietrza. Do tego ten niepowtarzalny orzechowy posmak mąki dodatkowo wzbogacony standardowymi w marchewkowych wypiekach przyprawami korzennymi. Całość dopełnia cienka warstwa delikatnego kremu z serka ricotta 

Amarantusowe ciasto marchewkowe

Składniki:
  • marchewki 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki z amarantusa
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczona 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
  • 200 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
Marchew zetrzeć na małych oczach. Przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać do mąki cały czas mieszając. Dodawać powoli olej, nadal mieszając. Na końcu wmieszać marchew. Ciasto wylać na blachę (tortownica ok. 22cm) wysmarowaną masłem i oprószoną otrębami/kaszą manną.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić.
Cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny i wymieszać z ricottą. Serkiem posmarować wierzch chłodnego ciasta.

Smacznego!
P.




9 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) nic tylko jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki olej będzie najlepszy do tego ciasta? z pestek winogron, rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze używam do pieczenia rzepakowego

      Usuń
  3. świetne, na pewno ma nietypowy smak za sprawą mąki z amarantusa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A te marchewki to jakiej wielkości mają być? Nie dałoby sie się bardziej dokładnie określić ilości marchwi? Byłabym bardzo wdzięczna, bo wtedy z przyjemnością wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 raczej większe, ale nie jakieś mega grubasy :P 400-450 g

      Usuń
    2. Dzięki! To już będę mogła wziąć się do roboty :-).

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)