piątek, 21 czerwca 2013

Jabłkowe muffiny orkiszowe z suszonymi owocami




I znów u nas coś zdrowego. Według mnie w sam raz na letnie śniadanko, by mieć w brzuszku coś pysznego i pożywnego, bo potem w upale takim jak dziś ma się ochotę już tylko na chłodne napoje... Te muffinki to kolejny z przysmaków prezentowanych na zeszłotygodniowym pikniku. Mąka orkiszowa, mieszanka suszonych owoców i wilgotność dzięki mleku orzechowemu i dodatkowi jabłek - smacznie i zdrowo a do tego jak zwykle w przypadku muffinów - banalnie! Takich wypieków nie powinno się jeść na ciepło, ale muszę przyznać, że te warto pochłonąć zanim całkiem wystygną :) 


Jabłkowe muffiny orkiszowe z suszonymi owocami

Składniki:
  • szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka z orzechów laskowych (można dać sojowe lub zwykłe)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • jabłko
  • 2/3 szklanki suszonych owoców (u mnie morele i śliwki)
W jednej misce zmieszać składniki suche, w drugiej roztrzepać jajka z mlekiem i olejem. Obie masy połączyć, dodając starte jabłko i pokrojone w kostkę suszone owoce. Do formy na muffiny wypełnionej papilotkami nałożyć masę, do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzić na kratce.

Smacznego!
P.


2 komentarze:

  1. A MOŻNA BEZ CUKRU I MIODU?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że można próbować ze łodzikiem lub dać jeszcze mniej niż w przepisie, ale bez żadnego "słodzidła" nie bedzie tak dobre :)

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)