I znów u nas coś zdrowego. Według mnie w sam raz na letnie śniadanko, by mieć w brzuszku coś pysznego i pożywnego, bo potem w upale takim jak dziś ma się ochotę już tylko na chłodne napoje... Te muffinki to kolejny z przysmaków prezentowanych na zeszłotygodniowym pikniku. Mąka orkiszowa, mieszanka suszonych owoców i wilgotność dzięki mleku orzechowemu i dodatkowi jabłek - smacznie i zdrowo a do tego jak zwykle w przypadku muffinów - banalnie! Takich wypieków nie powinno się jeść na ciepło, ale muszę przyznać, że te warto pochłonąć zanim całkiem wystygną :)
Jabłkowe muffiny orkiszowe z suszonymi owocami
Składniki:
- szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 4 łyżki mąki amarantusowej
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka z orzechów laskowych (można dać sojowe lub zwykłe)
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- jabłko
- 2/3 szklanki suszonych owoców (u mnie morele i śliwki)
W jednej misce zmieszać składniki suche, w drugiej roztrzepać jajka z mlekiem i olejem. Obie masy połączyć, dodając starte jabłko i pokrojone w kostkę suszone owoce. Do formy na muffiny wypełnionej papilotkami nałożyć masę, do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzić na kratce.
Smacznego!
A MOŻNA BEZ CUKRU I MIODU?
OdpowiedzUsuńmyślę że można próbować ze łodzikiem lub dać jeszcze mniej niż w przepisie, ale bez żadnego "słodzidła" nie bedzie tak dobre :)
Usuń