Wspaniała, nie za słodka, z cytrynową nutą... O pięknym kolorze, który zachwyci niejednego! Idealna do deserów, kanapek i podjadania łyżeczką ;) I wyobraźcie sobie, jak miło ją jeść, kiedy w Polsce już nie ma świeżych truskawek, wtedy dopiero smakuje ona genialnie...
Konfitura truskawkowa z cytryną
porcja na 5 słoiczków
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- 1 cytryna
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na małe kawałki - mniej więcej na osiem części każdą. Wrzucić do garnka. Dosypać cukier i zacząć gotować na małym ogniu. Cytrynę sparzyć. Skórkę zetrzeć i dodać do truskawek. Następnie obrać cytrynę z białek skórki, pokroić na plasterki, a później każdy plasterek na ćwiartki, dodać do owoców. Gotować całość na małym ogniu przez 1 godzinę. Odstawić na noc. Rano znowu zagotować, aż konfitura zgęstnieje - koło 1 godziny. Nałożyć do wyparzonych słoiczków, mocno dokręcić, postawić wieczkiem do dołu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)