środa, 19 czerwca 2013

Konfitura truskawkowa z cytryną


Wspaniała, nie za słodka, z cytrynową nutą... O pięknym kolorze, który zachwyci niejednego! Idealna do deserów, kanapek i podjadania łyżeczką ;) I wyobraźcie sobie, jak miło ją jeść, kiedy w Polsce już nie ma świeżych truskawek, wtedy dopiero smakuje ona genialnie...


Konfitura truskawkowa z cytryną
porcja na 5 słoiczków
Składniki:
  • 1,5 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cytryna
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na małe kawałki - mniej więcej na osiem części każdą. Wrzucić do garnka. Dosypać cukier i zacząć gotować na małym ogniu. Cytrynę sparzyć. Skórkę zetrzeć i dodać do truskawek. Następnie obrać cytrynę z białek skórki, pokroić na plasterki, a później każdy plasterek na ćwiartki, dodać do owoców. Gotować całość na małym ogniu przez 1 godzinę. Odstawić na noc. Rano znowu zagotować, aż konfitura zgęstnieje - koło 1 godziny. Nałożyć do wyparzonych słoiczków, mocno dokręcić, postawić wieczkiem do dołu. 

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)