Za oknami gorące lato, więc wielką przyjemnością jest przypomnienie smaku i zapachu świąt... A z czym się najlepiej kojarzą? Z pomarańczami i korzennymi przyprawami! Konfitura jest genialna, cudownie orzeźwiająca, o intensywnym korzennym zapachu i idealnym kwaśnym smaku. Cudowna do letnich deserów i wypieków, a także na kanapki lub babki drożdżowe.... Pychota!
Konfitura pomarańczowa z przyprawami korzennymi
porcja na około 6 słoiczków 250 ml
Składniki:
- 5 pomarańczy
- 1 cytryna
- 4 szklaki cukru
- 8 szklanek wody
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć, a następnie sparzyć. Obrać je ze skórki, skórki odłożyć. Zdjąć z owoców pozostałe białe błonki, ponieważ one sprawiłyby, że konfitura byłaby gorzka. Cytrusy pokroić na plasterki, a następnie plasterki na ćwiartki. Przełożyć do dużego garnka. Skórki pokroić na drobne cienkie paseczki (około 2mm) długości około 1,5 cm. Dodać je do owoców. Zalać całość wrzącą wodą, a następnie dodać cukier i wymieszać, aż się rozpuści. Pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Rano zagotować i gotować na małym ogniu około 4 godzin, bez przykrywki, mieszając co jakieś 10 minut. Pod koniec dodać przyprawy. Przełożyć konfiturę do wyparzonych słoików i mocno je zakręcić.
Smacznego!
J.
Na pikniku tyle osób je chciało kupić, że chyba na serio powinnyśmy zacząć! ;)
OdpowiedzUsuń