Kolejne z prezentowanych przez nas w sobotę pyszności. Mimo, że mamy u nas na blogu już wiele przepisów na ciastka owsiane, pozwolę sobie przedstawić kolejny. Są mięciutkie, o bardzo intensywnym smaku, który urzeknie nie tylko miłośnika owsianych wypieków. Idzie lato - trzeba dbać o linie, więc z bardziej kalorycznych przerzucamy się na takie ciasteczka! ;D
Zdrowe ciasteczka marchewkowe
porcja na 60 sztuk
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklaki mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2/3 szklanki zmiksowanych jabłek (2 średnie jabłka)
- 50 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka startych marchewek (około 2 sztuk)
- 1 szklanka rodzynek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać mąki, proszek, sodę, przyprawy i odstawić. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jabłkami - około 1 minuty. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Wsypać suche składniki i wymieszać. Dodać marchewki, płatki owsiane i rodzynki, połączyć wszystkie składniki. Nakładać masę za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko złote i zwarte. Wyjąć, odczekać 5 minut, po czym studzić do końca na kratce.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)