poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zdrowe ciasteczka marchewkowe


Kolejne z prezentowanych przez nas w sobotę pyszności. Mimo, że mamy u nas na blogu już wiele przepisów na ciastka owsiane, pozwolę sobie przedstawić kolejny. Są mięciutkie, o bardzo intensywnym smaku, który urzeknie nie tylko miłośnika owsianych wypieków. Idzie lato - trzeba dbać o linie, więc z bardziej kalorycznych przerzucamy się na takie ciasteczka! ;D


Zdrowe ciasteczka marchewkowe
porcja na 60 sztuk
Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklaki mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki zmiksowanych jabłek (2 średnie jabłka)
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka startych marchewek (około 2 sztuk)
  • 1 szklanka rodzynek 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać mąki, proszek, sodę, przyprawy i odstawić. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jabłkami - około 1 minuty. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Wsypać suche składniki i wymieszać. Dodać marchewki, płatki owsiane i rodzynki, połączyć wszystkie składniki. Nakładać masę za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko złote i zwarte. Wyjąć, odczekać 5 minut, po czym studzić do końca na kratce. 

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)