Zaczynając serię chlebów na naszym blogu - Blondies in the bakery (Blondynki w piekarni), o której wcześniej wspominałyśmy, przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych - mocno żytni, o intensywnym, lekko kwaskowatym posmaku. Zachowujący świeżość przez wiele dni. Nie wiem, czy pochwałą jest stwierdzenie, że smakuje jak ze sklepu, które na jego temat usłyszałam, ale rzeczywiście smakuje, jak najwyborniejszy z kupnych produktów... A jaka to satysfakcja upiec samemu chleb... :)
Chleb 100% żytni na zakwasie
porcja na keksówkę 10x20 cm
Składniki:
Na mix mąki żytniej z wodą:
- 240 g wrzącej wody
- 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g zakwasu żytniego
- 50 g zimnej wody
- mix sporządzony wcześniej
- 300 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto będzie mocno klejące.
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto do formy. Wierzch wygładzić (najłatwiej zrobić to dłońmi wysmarowanymi olejem). Przykryć materiałową ściereczką i odstawić na 7 godzin (lub nawet dłużej) - do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piec w temperaturze 210 stopni przez około 50 minut. Do piekarnika na czas pieczenia wstawić żaroodporne naczynie wypełnione gorącą wodą. Wyjąć chleb i wystudzić na kratce.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)