niedziela, 2 czerwca 2013

Chleb 100% żytni na zakwasie, czyli Blondies in the bakery I


Zaczynając serię chlebów na naszym blogu - Blondies in the bakery (Blondynki w piekarni), o której wcześniej wspominałyśmy, przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych - mocno żytni, o intensywnym, lekko kwaskowatym posmaku. Zachowujący świeżość przez wiele dni. Nie wiem, czy pochwałą jest stwierdzenie, że smakuje jak ze sklepu, które na jego temat usłyszałam, ale rzeczywiście smakuje, jak najwyborniejszy z kupnych produktów... A jaka to satysfakcja upiec samemu chleb... :)


Chleb 100% żytni na zakwasie
porcja na keksówkę 10x20 cm
Składniki:
Na mix mąki żytniej z wodą:
  • 240 g wrzącej wody
  • 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
Składniki na ciasto właściwe:
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 50 g zimnej wody
  • mix sporządzony wcześniej
  • 300 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na mix wymieszać tak, aby nie było grudek. Odstawić na minimum 1 godzinę.
Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto będzie mocno klejące. 
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto do formy. Wierzch wygładzić (najłatwiej zrobić to dłońmi wysmarowanymi olejem). Przykryć materiałową ściereczką i odstawić na 7 godzin (lub nawet dłużej) - do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 
Piec w temperaturze 210 stopni przez około 50 minut. Do piekarnika na czas pieczenia wstawić żaroodporne naczynie wypełnione gorącą wodą. Wyjąć chleb i wystudzić na kratce. 

Smacznego!
J.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)