Otworzyłyśmy z mamą drzwiczki piekarnika i... nawet nie pozwoliłyśmy ciastu wystygnąć. Otoczył nas tak cudowny zapach, że po prostu musiałyśmy od razu skosztować upieczonej pyszności! Co nas tak zachwyciło? Przepyszne, a zarazem bardzo proste ciasto typu upside-down z jednym z najbardziej sezonowych produktów: rabarbarem. Magia tego ciasta tkwi w kwaskowatości tego ni to warzywa ni to owocu przełamanej dodatkiem bardzo słodkiej białej czekolady. A do tego warstwa błyskawicznego ciasta, która najpierw stanowi wierzch, potem spód wypieku. Po prostu musicie spróbować.
Odwrócone ciasto rabarbarowe z białą czekoladą
Składniki:
- 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 szklanki białego cukru
- 150 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka śmietany
- 100 g białej czekolady
Przygotować rabarbar - umyć, odciąć końce, pokroić w grubą kostkę, zasypać białym cukrem.
100 g miękkiego masła utrzeć z brązowym cukrem i jajkami. Miksując dodawać mąkę z proszkiem i śmietanę. Na koniec masę połączyć z białą czekoladą pokrojoną w kostkę. Na spód formy wyłożyć małych płatkach pozostałe masło, a następnie wysypać rabarbar (jeśli puścił dużo soku, część odlać). Zalać ciastem. Piec przez 50 min w temperaturze 175 stopni. Blaszkę warto postawić na pergaminie, gdyż z rabarbaru będzie się wydzielało sporo soku. Chwilę po upieczeniu zdjąć z ciasta boki blaszki, położyć na wierzchu talerz lub paterę i zdecydowanym ruchem obrócić do góry dnem, tak by po zdjęciu blaszki na wierzchu znalazł się rabarbar. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego!
P.
Dołączamy do akcji!
Oj, to mi się podoba... Zapisuję, koniecznie muszę zdążyć jeszcze w tym sezonie :)
OdpowiedzUsuńBARDZO ŁADNE CIASTO Z POREM, ALE NIE ZARYZYKUJE TAKIEJ ODWARZNEJ KOMBINACJI
OdpowiedzUsuń