środa, 5 czerwca 2013

Odwrócone ciasto rabarbarowe z białą czekoladą


Otworzyłyśmy z mamą drzwiczki piekarnika i... nawet nie pozwoliłyśmy ciastu wystygnąć. Otoczył nas tak cudowny zapach, że po prostu musiałyśmy od razu skosztować upieczonej pyszności! Co nas tak zachwyciło? Przepyszne, a zarazem bardzo proste ciasto typu upside-down z jednym z najbardziej sezonowych produktów: rabarbarem. Magia tego ciasta tkwi w kwaskowatości tego ni to warzywa ni to owocu przełamanej dodatkiem bardzo słodkiej białej czekolady. A do tego warstwa błyskawicznego ciasta, która najpierw stanowi wierzch, potem spód wypieku. Po prostu musicie spróbować.


Odwrócone ciasto rabarbarowe z białą czekoladą

Składniki:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 150 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietany
  • 100 g białej czekolady

Przygotować rabarbar - umyć, odciąć końce, pokroić w grubą kostkę, zasypać białym cukrem.
100 g miękkiego masła utrzeć z brązowym cukrem i jajkami. Miksując dodawać mąkę z proszkiem i śmietanę. Na koniec masę połączyć z białą czekoladą pokrojoną w kostkę. Na spód formy wyłożyć małych płatkach pozostałe masło, a następnie wysypać rabarbar (jeśli puścił dużo soku, część odlać). Zalać ciastem. Piec przez 50 min w temperaturze 175 stopni. Blaszkę warto postawić na pergaminie, gdyż z rabarbaru będzie się wydzielało sporo soku. Chwilę po upieczeniu zdjąć z ciasta boki blaszki, położyć na wierzchu talerz lub paterę i zdecydowanym ruchem obrócić do góry dnem, tak by po zdjęciu blaszki na wierzchu znalazł się rabarbar. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!
P.

Dołączamy do akcji!
Akcja rabarbar - IV edycja

2 komentarze:

  1. Oj, to mi się podoba... Zapisuję, koniecznie muszę zdążyć jeszcze w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ANTYCIASTKATOR9 czerwca 2013 10:01

    BARDZO ŁADNE CIASTO Z POREM, ALE NIE ZARYZYKUJE TAKIEJ ODWARZNEJ KOMBINACJI

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)