Gdy odkryłam, że mam w mieszkaniu kaszę gryczaną rozpoczęłam poszukiwania, jak mogę ja wykorzystać w kreatywny sposób. W końcu dodanie jej do obiadu to nic ciekawego. Padło na chleb. Efekt był zaskakujący - kasza nadaje ciekawego posmaku, sprawia, że wypiek smakuje inaczej niż normalne pieczywo. Jest lekko wyczuwalna, ale to zdecydowanie nie przeszkadza, nawet mi, czyli osobie, która zdecydowanie nie jest fanem kaszy gryczanej... Jednak przepis zdecydowanie Wam polecam! Taka mała kuchenna innowacja :)
Chleb z kaszą gryczana
porcja na keksówkę 10x25 cm
Składniki:
- 100 g zakwasu żytniego
- 10 g drożdży suszonych
- 200 ml wody
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
- 60 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 g ugotowanej kaszy gryczanej, dobrze odsączonej
Następnie przełożyć do wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami formy. Przykryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 23 stopni. Na spód wstawić naczynie z wodą. Wstawić formę do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 20-30 minut. Chleb wyjąć, odczekać kilka minut, po czym wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
J.
Popraw proszę...
OdpowiedzUsuń"Zagnieść ciasto przez ka minut"
"Piekarnik nagrzać do 23 stopni"
Można domyślić się co powinno być ale myślę, że dobrze by było zmienić to ;)
Jeszcze tam gdzieś znalazłam jakieś drobne literówki ale już mniej ważne ;)
I jeszcze pytanie... w jakim celu dodaje się zakwas i drożdże razem? Nie wystarczy sam zakwas albo same drożdże?