Sniadanie po raz 4. Tym razem oryginalne - za tajemniczą nazwą horchata kryje się cudownie orzeźwiający napój. To mlecznobiały drink, który idealnie gasi prganienie w gorących światach na całym świecie, receptury różnią się w zależności od regionu. Podstawa to tajemnicze bulwy Chufas - ziemne migały wyglądem przypomnające ryż (cokolwiek to oznacza...). Wersja uproszczona wykorzystuje zblendowane ziarna ryżu i "mleko" powstałe z odciśniętych migdałów. Dużo zachodu! Ale spokojnie, moja śniadaniowa wersja na upalny poranek jest wręcz banalna - wystarczy skorzystać z gotowych roślinnych napojów - migdałowego (dla mnie absolutny hit nawet bez żadnych dodatków) i ryżowego. Do tego dodatek ode mnie - świeża mięta, która nadaje całości jeszcze bardziej orzeźwiającego charakteru. Nie mam pojęcia, jak smakuje oryginalny drink, ale nie wiem, czy może być lepszy od mojej uproszczonej mieszanki - jest fantastyczna!
Horchata z miętą
Składniki:
- szklanka napoju migdałowego Alpro
- szklanka napoju ryżowego Alpro
- garść listków świeżej mięty
- łyżeczka cynamonu
- łyżka cukru (można pominąć)
- kilka kostek lodu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)