niedziela, 21 lipca 2013

Śniadaniowy tydzień & Blondies in the bakery VI: Orkiszowiec wieloziarnisty


Co prawda naszym cudownym cyklem "Blondies in the bakery" dzielnie zarządza Asia, jednak w moim "Śniadaniowym tygodniu" i ja postanowiłam się poudzielać w chlebowej kategorii - bo czyż może być lepsze niedzielne śniadanie niż pyszne domowe pieczywo prosto z pieca z pysznymi dodatkami? Orkiszowiec wieloziarnisty odkryłam na blogu Trufli i się zakochałam. Śmiało mogę powiedzieć, że to najlepszy chlebek, jaki samodzielnie testowałam. Z mojej ulubionej mąki orkiszowej, a do tego z mnóstwem moich ukochanych ziarenek. Do tych zalet trzeba jeszcze dołożyć argument, że powstaje ze składników bardzo dobrych dla zdrowia i nie trzeba się przejmować dietą, jedząc go z rodziną na śniadanie. Wystarczy z wyprzedzeniem zrobić sobie zakwas - po raz setny powtórzymy - to proste! Przepis tutaj (klik!).

Jeszcze dziś zapraszam na drugi post - z pysznymi pastami w sam raz do chleba :) Powinni je kojarzyć wszyscy, którzy odwiedzili nas w czerwcu na pikniku!



 Orkiszowiec wieloziarnisty

Składniki:

Zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 150g wody
  • 120g  mąki jasnej (orkiszowej lub pszennej chlebowej)
Chleb:
  • 330 g wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki sezamu 
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50g mąki pszennej chlebowej
Posypka:
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na ok. 10-12godz. (można dłużej do ok. 14godz).

Zakwas wymieszać z wodą, drożdżami i resztą składników oprócz mąk. Na koniec dodać obie mąki i miksować na średnim biegu 2-3 min. Przełożyć do lekko natłuszczonej foremki wyłożonej pergaminem lub wysypanej otrębami. Ciasto posypać posypką, i lekko wgnieść ją dłonią.
Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce.
Obficie spryskać wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia.
Piec 15 min. w 220st. C, następnie zmniejszyć temp. do 190st.C i piec kolejne 45 min.
Studzić na kratce, kroić po przestudzeniu.



Smacznego!
P.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)