Co z dodatkami do prezentowanego rano chlebka? Według mnie najlepsze są pasty warzywne własnej produkcji, bez sztucznych ulepszaczy, bardzo aromatyczne, zdrowe i sycące. Prezentowałam moje dodatki do chleba na pamiętnym pikniku "Poznaj dobrą żywność" i wiele osób dopytywało się o przepisy - niestety nie mam zdjęć, bo w piknikowym zamieszaniu żadnych nie zrobiłam, ale mam nadzieję że opis na razie wystarczy :) Za to udało mi się sfotografować nową "specjalność zakładu" - pietruszkowe pesto, także idealne do świeżego chleba.
Zielona pasta z groszku
Składniki:
- 400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 200 g sera feta
- garść natki pietruszki
- pieprz do smaku
Pietruszkowe pesto: (na zdjęciach)
Składniki:
- Pęczek świeżej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- pół szklanki lekko uprażonego słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz i inne przyprawy według własnego gustu
Fioletowa pasta z fasolki
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz według uznania
- 100 g kanapkowego serka śmietankowego
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i powoli, ale dokładnie zmiksować. Przechowywać w słoiczku w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczywa, sałatek, czy makaronu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)