niedziela, 21 lipca 2013

Warzywne pasty: z groszku, fasolki i pietruszki




Co z dodatkami do prezentowanego rano chlebka? Według mnie najlepsze są pasty warzywne własnej produkcji, bez sztucznych ulepszaczy, bardzo aromatyczne, zdrowe i sycące. Prezentowałam moje dodatki do chleba na pamiętnym pikniku "Poznaj dobrą żywność" i wiele osób dopytywało się o przepisy - niestety nie mam zdjęć, bo w piknikowym zamieszaniu żadnych nie zrobiłam, ale mam nadzieję że opis na razie wystarczy :) Za to udało mi się sfotografować nową "specjalność zakładu" - pietruszkowe pesto, także idealne do świeżego chleba.



 Zielona pasta z groszku

Składniki:
  • 400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 200 g sera feta
  • garść natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Groszek lekko obgotować we wrzącej, osolonej wodzie; ostudzić. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i powoli, ale dokładnie zmiksować. Przechowywać w słoiczku w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczywa, sałatek, czy makaronu.

Pietruszkowe pesto: (na zdjęciach)

Składniki:
  • Pęczek świeżej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki lekko uprażonego słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz i inne przyprawy według własnego gustu

Pietruszkę umyć i niezbyt dokładnie posiekać listki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i powoli, ale dokładnie zmiksować. Przechowywać w słoiczku w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczywa, sałatek, czy makaronu.


Fioletowa pasta z fasolki

Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz według uznania
  • 100 g kanapkowego serka śmietankowego 

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i powoli, ale dokładnie zmiksować. Przechowywać w słoiczku w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczywa, sałatek, czy makaronu.


Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)