piątek, 19 lipca 2013

Śniadaniowy tydzień: waniliowa owsianka z wiśniami i malinami



Zapraszam na mały cykl śniadaniowy - dzień 3. :) 
Odkryłam na polanie niedaleko domu dzikorosnące wiśnie. Gałęzie aż uginały się od dojrzałych (choć w większości malutkich) owoców - po prostu musiałam trochę odciążyć drzewka i zerwać dla siebie pokaźną miskę. W przeciwieństwie do wielu osób zdecydowanie wolę wiśnie od czereśni, mogę je jeść kilogramami, denerwuje mnie tylko wypluwanie pestek / konieczność drylowania owoców przed wykorzystaniem ich do jakiegoś deseru. Część "kradzionych" (z ziemi niczyjej ;p) wiśni wykorzystałam do śniadanka - kwaśne owoce idealnie zgrały się ze słodkimi malinami i owsianką z dodatkiem wanilii. Pysznie, zdrowo, ponownie polecam! 

Waniliowa owsianka z wiśniami i malinami
na 1 dużą porcję

Składniki:
  • płatki owsiane górskie (4-5 łyżek)
  • 2 łyżki otrębów
  • niesłodzony napój sojowy alpro (około 2/3 szklanki)
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka ekstraktu waniliowego 
  • garść malin
  • garść wydrylowanych wiśni
  • czubata łyżka amarantusa ekspandowanego 
Mleko sojowe zagotować, wrzucić płatki i otręby. Podgrzewać aż płatki zmiękną a konsystencja będzie gęsta. Wmieszać cukier i wanilię. Przełożyć do naczynia, przykryć malinami i wiśniami, na koniec posypać amarantusem. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)