sobota, 17 sierpnia 2013

Razowe placuszki ze szpinakiem

Kolejny po pysznej tarcie wytrawny przepis. Dziś lekko - śniadaniowo czy kolacyjnie. Placuszki powstały spontanicznie, bo miałam ochotę na naleśniki ze szpinakiem, ale nie takie zwykłe. Smak wzbogaca mąka razowa i mnóstwo świeżutkiego koperku. Do placuszków polecam podać serek i wędzonego łososia, całość wręcz rozpływa się w ustach.

Razowe placuszki ze szpinakiem

Składniki:
  • ikilka łyżek mąki razowej
  • 2-3 łyżki otrębów
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • duży ząbek czosnku
  • mała cebulka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: 50 g łososia wędzonego, kilka łyżek śmietankowego serka lub gęstej śmietany

Szpinak umyć i podsmażyć z cebulka i czosnkiem na odrobinie masła, rozdrobnić. Pozostałe skłądniki połączyć do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego, na koniec dodać szpinak. Formować łyżką niewielkie placuszki i smażyć na minimalnej ilości oleju (lub bez). Najlepiej podawać z dodatkiem łososia.


Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)