Kolejny po pysznej tarcie wytrawny przepis. Dziś lekko - śniadaniowo czy kolacyjnie. Placuszki powstały spontanicznie, bo miałam ochotę na naleśniki ze szpinakiem, ale nie takie zwykłe. Smak wzbogaca mąka razowa i mnóstwo świeżutkiego koperku. Do placuszków polecam podać serek i wędzonego łososia, całość wręcz rozpływa się w ustach.
Razowe placuszki ze szpinakiem
Składniki:
- ikilka łyżek mąki razowej
- 2-3 łyżki otrębów
- 300 g świeżego szpinaku
- duży ząbek czosnku
- mała cebulka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- garść świeżego koperku
- sól i pieprz
- dodatkowo: 50 g łososia wędzonego, kilka łyżek śmietankowego serka lub gęstej śmietany
Szpinak umyć i podsmażyć z cebulka i czosnkiem na odrobinie masła, rozdrobnić. Pozostałe skłądniki połączyć do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego, na koniec dodać szpinak. Formować łyżką niewielkie placuszki i smażyć na minimalnej ilości oleju (lub bez). Najlepiej podawać z dodatkiem łososia.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)