wtorek, 10 grudnia 2013

Migdałowe śnieżynki


 
Małe migdałowe ciasteczka, które sprawdzą się w każdej sytuacji - jako przekąski o każdej porze roku lub też szybkie pierniczki w okresie świątecznym. Przyozdobione lukrem wręcz idealnym - wspaniałym do smarowania, malowania, barwienia, a przy okazji niezłym w smaku. Dopiero tworząc te ciasteczka odkryłam, jak wspaniała jest zabawa w kolory na małych wypiekach! Was do tego zachęcam, a sama zdecydowanie na tym nie poprzestanę... :)


Migdałowe śnieżynki
porcja na około 50 ciastek
Składniki:
  • 290 g masła, zimnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki tartych migdałów
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • szczypta soli
Na lukier:
  • 300 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 3 krople soku z cytryny
  • czerwony i zielony barwnik spożywczy
Wszystkie składniki na ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki posiekać szybko nożem i krótko wyrobić ręcznie. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując małe odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce.
Przygotować lukier. Białka przecedzić przez sitko. Wszystkie składniki miksować w malakserze z końcówką do mieszania (hakiem, nie nożem i nie trzepaczką) przez 10-20 minut, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Aby uzyskać czerwony lub zielony lukier dodać odrobinę barwnika do kilku łyżek lukru i wymieszać dokładnie łyżką (teraz już nie robotem). Dekorować rękawem cukierniczym z wąską tylką. Jeśli nie mamy rękawa można w foliowym woreczku zrobić małą dziurkę i nim dekorować ciasteczka. 

Smacznego!
J.


 

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)