piątek, 14 lutego 2014

Bezy walentynkowe



Nie wiem, czy lubicie Walentynki, ani czy w ogóle macie powody do świętowania, ale dzisiejszy przeuroczy i bajecznie prosty wypiek polecam każdemu - nawet największym sceptykom dnia zakochanych. Małe bezowe serduszka są pyszne same w sobie, a także idealne jako ozdoba do innych deserów!

Bezowe serduszka 
z książki Dorotki

Składniki:
  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru
  • czerwony barwnik (u mnie w płynie)
  • szczypta soli
Białka z solą ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej miksować na wysokich obrotach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Część masy bezowej nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę serduszka. Do reszty masy bezowej dodać odrobinę barwnika i wymieszać, a następnie wycisnąć drugą warstwę serduszek. Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez około 70-75 min. Wystudzić.
Smacznego!
P. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)