poniedziałek, 17 lutego 2014

Racuchy drożdżowe

Już niedługo Tłusty Czwartek! Pora więc na tłuściutkie smakołyki, na które można sobie pozwolić tylko raz na jakiś czas. Pączków było już u nas sporo (spis tutaj), teraz zatem pora na coś równie tradycyjnego, za to nieco prostszego i szybszego - przepyszne racuchy! Któż nie pamięta ich z dzieciństwa? Mi ostatnio zaserwowała takie Babcia, więc nie było już odwrotu - pora przygotować także racuszki na bloga :) 

Racuchy drożdżowe

Składniki:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • jajko
  • szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotować rozczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, dwoma łyżkami mąki i połową mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać z solą, dodać jajko, mleko i rozczyn, wyrobić ciasto (powinno być dość klejące). Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej (dość głęboki tłuszcz, nie za mocny płomień, by racuchy się nie spaliły), łyżką nakładać porcje ciasta formując owalne racuchy. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowych serwetkach, posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego!
P. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)