Zapraszam na jedną z najlepszych wytrawnych przekąsek jakie kiedykolwiek zrobiłam. To chyba nic zaskakującego, gdyż czy może źle smakować połączenie uwielbianej na całym świecie pizzy i popularnych muffinów? Wyszyły z tego małe drożdżowe bułki pełne pysznych niespodzianek :) To idealne danie na karnawałową imprezę! U mnie w wersji serduszkowej, bo choć to nie jest bardzo romantyczne danie, to nadaje także jako przegryzka np. przy filmie oglądanym w walentynkowy wieczór.
Drożdżowe muffiny pizzowe
z książki Muffinki
z książki Muffinki
Składniki:
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki
- 4 łyżki masła
- jajko
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy do pizzy / ulubionych ziół
- 2 łyżki oleju
- mała cebula
- 50 g pieczarek
- mały pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 puszki kukurydzy
- ok 70 g żółtego sera
Wymieszać mleko z drożdżami, do rozpuszczenia. Dosypać mąkę, dodać masło, jajko, sól, zioła. Dokładnie wymieszać na gładkie, elastyczne ciasto (dość klejące). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na min 30 min do wyrośnięcia. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki i lekko poddusić. Pomidora i paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa i połowę sera dodać do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszać, by składniki równomiernie się rozłożyły. Formę do muffinów wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Z ciasta z dodatkami formować kulki (nierównomierne, bo ciasto jest klejące) i umieścić je w dołkach formy na muffiny (wyjdzie około 15-16 muffinów). Posypać pozostałym serem. Piec przez około 25 min w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem ketchupu lub innego sosu.
Smacznego!
P.
Smacznego!
P.
zamiast kuli zrobilam "pierozki" pizzowe - wykladalam forme do muffinek ciastem, na dno powstalej dziury pakowalam pieczarki, warzywa i ser, a nastepnie zaklejalam gore. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń