Jak zwykle ciężko mi pisać o czymś czego nie jadłam, bo niestety nie mogłam, ale wszyscy, którzy mieli przyjemność skosztować te czekoladowe lizaki mówili, że są przepyszne. A jakie mają być? Zmiksowane smakowite ciasteczka z kremowym serkiem, oblane pyszną czekoladą... Do tego samym uroczym wyglądem wręcz zachęcają, by je podjadać :)
Oreo cake pops
porcja na 15 lizaków
Składniki:
porcja na 15 lizaków
Składniki:
- 125 g serka naturalnego Philadelphia
- 18 ciasteczek Oreo
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej
- 50 g białej czekolady
Ciasteczka pokruszyć, zmiksować z serkiem. Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić na godzinę do lodówki.
Połowę ciemnej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Końce patyczków zanurzać w czekoladzie i wbijać w kulki. Wstawić całość do zamrażalnika na pół godziny.
Rozpuścić resztę ciemnej czekolady z wcześniej roztopioną, w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki zanurzać w czekoladzie i dokładnie obtaczać. Poczekać aż nadmiar czekolady spłynie i odstawić, aż czekolada ostygnie - na jakieś 2 godziny.
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką z małym okrągłym otworkiem i dekorować według uznania. Ponownie odstawić do stężenia.
Smacznego!
J.
Mmm, musiały być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUrzekają smakiem.
OdpowiedzUsuń