Zapowiadałam urocze różane babeczki i oto one. Idealne jako małe upominki zarówno na zbliżające się Walentynki, Dzień Kobiet, czy każde inne święto. Smak samych babeczek jest zachwycający - to zdecydowanie jedne z moich ulubionych. Intensywnie czekoladowe, o bananowym posmaku, lekko wilgotne. Krem niestety smakiem nie zachwyca, bo jest bardzo słodki, ale z pewnością dodaje wypiekowi wiele uroku... Bez niego nie byłyby takie same. Smacznego! :)
Bezglutenowe babeczki czekoladowe w róże
przepis na babeczki z naszego bloga
przepis na krem z moich wypieków
Składniki:
Na ciasto:
Na ciasto:
- 1 szklanka (200g) białego cukru
- ¼ szklanki maki ryżowej jasnej
- ½ szklanki mąki ryżowej brązowej
- 35 g niesłodzonego kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 duże jajo
- 1/2 szklanki rozdrobnionych bananów (około 1 średni banan)
- ½ szklanka ciepłej wody
- ¼ szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka wody różanej
Maślany krem różany (i różowy):
- 230 g masła
- 2,5 - 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka wody różanej
- 2 łyżki śmietany kremówki lub 1 łyżka mleka
- odrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)
W dużej misce wymieszać ze sobą cukier, mąkę, kakao, proszek do
pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej dużej misce wymieszać jajka, rozdrobnione banany,
wodę, mleko, olej i aromat waniliowy. Dodać suche składniki do mokrych.
Mieszać lub ubijać aż będą dobrze połączone. Przelać lub ponakładać łyżką
ciasto do formy na muffiny, do około 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut lub do
momentu, kiedy włożony w środek babeczki patyczek będzie wychodzić czysty. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Przygotować krem. Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Masło zmiksować/utrzeć w misie
miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając
mikserem (kilka minut). Dodać wodę różaną, kremówkę i miksować. Krem powinien
być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli
zbyt rzadki - cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa
cukierniczego i tylką ze wzorem dużej
gwiazdki (ja niestety nie miałam tej końcówki tylko małe gwiazdki, ale też jakoś wychodzi... ;)) wyciskać na babeczki róże,
zaczynając od środka babeczki.
Smacznego!
J.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)