Na naszym blogu było już ciasto marchewkowe, cukiniowe, na bazie czerwonej fasolki.... Jednak ciasto ogórkowe to lekka odmiana :) Kiedy kupiłam przypadkiem za wiele ogórków uznałam, że muszę spróbować coś z nich upiec. Ogórek nadaje zawsze potrawom orzeźwiającego posmaku, więc wydawało mi się, że w cieście też będzie smakować wyjątkowo. I smakował! Ciasto dosyć niezwykłe, bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, taka odmiana kiedy chcemy zaskoczyć gości ;)
Ciasto ogórkoweporcja na blaszkę20x20 cmSkładniki:
- 200g ogórków
- 200g mąki
- jedno jabłko
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 30 g cukru waniliowego
- 70 g cukru brązowego
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- jedna łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ogórki i jabłko obrać, zmiksować na puree. Drewnianą łyżką wymieszać ze sobą cukier, puree jabłkowo-ogórkowe, sok z cytryny, olej i jajka. Dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać.
Wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Dodać do mokrych składników i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki będą wilgotne przestać mieszać (ważne by nie mieszać zbyt długo). Ciasto powinno być miękkie i prawie płynne. Przelać miksturę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste, gdy będzie się naciskać na jego środek, a wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie wyjąć z tortownicy i studzić do końca na kratce.
Podawać samo lub z lukrem cytrynowym / polewą cynamonowo-jogurtową.
Podawać samo lub z lukrem cytrynowym / polewą cynamonowo-jogurtową.
Smacznego!
J.
Ciasto z ogórkiem...? Tego jeszcze nie widziałam... Muszę koniecznie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńOdlot, uwielbiam warzywa w wypiekach!
OdpowiedzUsuńWow, nie spotkałam się z czymś takim.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę ciasto z ogórkiem, niezła rzecz ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty