Bułeczki z siemieniem lnianym (około 15 sztuk)
Znalezione na MojeWypieki i lekko zmodyfikowane
Znalezione na MojeWypieki i lekko zmodyfikowane
- 2/3 szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka ziarenek siemienia lnianego (najlepiej zmielonego w młynku do kawy lub blenderem)
- 1 łyżeczka soli
- 10 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- siemię / słonecznik / inne ziarenka
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut.
Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko.
Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko.
Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Podzielić ciasto na około 15 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut.
Smacznego!
P.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut.
Smacznego!
P.
Nie mogłam się powstrzymać (tak odnośnie zdjęcia :))!
OdpowiedzUsuńej, Asia, zdjęcie gdzieś zniknęło :< masz jeszcze "dobrą" wersję :>?
OdpowiedzUsuń