piątek, 15 kwietnia 2011

Bułeczki z siemieniem lnianym

Od dawna chciałam upiec chlebek albo chociaż bułeczki, ale coś mnie od tego powstrzymywało. Chyba lęk, że coś nie wyjdzie. Ale znalazłam ten prościutki przepis, a że w domu akurat miałam dwa opakowania siemienia, właściwie nic nie musiałam specjalnie kupować. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz :) Według mnie idealnie smakują z domową konfiturą truskawkową albo serkiem twarogowym, ogórkiem i pomidorem.


Bułeczki z siemieniem lnianym (około 15 sztuk)
Znalezione na MojeWypieki i lekko zmodyfikowane
  • 2/3 szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ziarenek siemienia lnianego (najlepiej zmielonego w młynku do kawy lub blenderem)
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych
+

  • 1 jajko
  • siemię / słonecznik / inne ziarenka
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut.
Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko.
Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Podzielić ciasto na około 15 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut.


Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. Nie mogłam się powstrzymać (tak odnośnie zdjęcia :))!

    OdpowiedzUsuń
  2. ej, Asia, zdjęcie gdzieś zniknęło :< masz jeszcze "dobrą" wersję :>?

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)