Sernik idealny dla wielbicielki karmelu. Oczarował mnie rok temu do tego stopnia, że w Lany Poniedziałek udawał mój tort, bo akurat wypadały moje urodziny. Oprócz słodyczy masy serowej ważny jest tu także spód - oryginalny, bo ani kruchy, ani biszkoptowy, ani ciasteczkowy a... orzeszkowy :) Należy do tych ciast, których jeden kawałek wystarczy, by się zapchać. Ale z niecierpliwością czeka się na kolejny atak głodu ;p
Sernik kajmakowy
według Liski:
Składniki
spód:
- 50 g orzeszków solonych
- 80 g ciastek kruchych zbożowych
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- 230 g masy kajmakowej (tj. ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego, ew gotowa masa krówkowa)
- 50 g masła
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 600 g sera trzykrotnie mielonego, wiaderkowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 170 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- około pół szklanki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)
Tortownicę (u mnie średnica 21cm) wysmarować masłem, wysypać mąką/bułką tartą. Składniki spodu zmielić blenderem. Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać kajmak i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
Resztę masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Smacznego!
P.
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać kajmak i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
Resztę masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Smacznego!
P.
ja to takie lubię (w sumie już przecież zamieszczałam cynamonowo-kajmakowy), ale taki spód mnie przebija ;)
OdpowiedzUsuń