piątek, 22 kwietnia 2011

Sernik kajmakowy


Sernik idealny dla wielbicielki karmelu. Oczarował mnie rok temu do tego stopnia, że w Lany Poniedziałek udawał mój tort, bo akurat wypadały moje urodziny. Oprócz słodyczy masy serowej ważny jest tu także spód - oryginalny, bo ani kruchy, ani biszkoptowy, ani ciasteczkowy a... orzeszkowy :) Należy do tych ciast, których jeden kawałek wystarczy, by się zapchać. Ale z niecierpliwością czeka się na kolejny atak głodu ;p

Sernik kajmakowy
według Liski:

Składniki
spód:

  • 50 g orzeszków solonych
  • 80 g ciastek kruchych zbożowych
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
masa:

  • 230 g masy kajmakowej (tj. ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego, ew gotowa masa krówkowa)
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 600 g sera trzykrotnie mielonego, wiaderkowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
polewa:

  • 170 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • około pół szklanki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)


Tortownicę (u mnie średnica 21cm) wysmarować masłem, wysypać mąką/bułką tartą. Składniki spodu zmielić blenderem. Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać kajmak i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
Resztę masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).


Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. ja to takie lubię (w sumie już przecież zamieszczałam cynamonowo-kajmakowy), ale taki spód mnie przebija ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)