piątek, 20 maja 2011

Placuszki homogenizowane z karmelizowanymi bananami



Egzamin wkrótce, zaopatrzyłam się więc dziś w spore zapasy produktów, które pomogą mi przetrwać. Dziś, w ramach dodania sobie energii przed wielogodzinną nauką historii zrobiłam pyszne placuszki z serka homogenizowanego. Przygotowuje się je błyskawicznie, wychodzą bardzo leciutkie i delikatne. Jako dodatek zrobiłam karmelizowane banany - oba smaki idealnie się zharmonizowały. Teraz jestem w całkiem dobrym nastroju, i mam sporo energii więc czym prędzej siadam do książek.

Placuszki homogenizowane z karmelizowanymi bananami
przepis na 8-10 małych placuszków

Składniki:

  • 150g serka homogenizowanego (dowolny, u mnie czekoladowo-orzechowy)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Karmelizowany banan:
  • 1/2 dużego banana (lub jeden mały)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka otrębów owsianych
Wszystkie składniki placuszków dobrze wymieszać. Smażyć małe porcje (placuszki są bardzo delikatne i się rozpadają, więc większe trudno odwrócić) - z obu stron na złotobrązowo, na niewielkiej ilości tłuszczu (lub bez, jeśli ma się dobrą patelnię).
Przygotować karmelizowane banany: banana pokroić w cienki plasterki. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, cynamon, otręby i mleko. Gdy sos zacznie się gotować wrzucić do niego banany i dusić je na wolnym ogniu 2-3 minuty.
Placki ułożyć w piramidkę, ozdabiając karmelizowanymi plasterkami i polewając sosem od nich.

Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. pycha, już do Ciebie jadę ;)
    a teraz zagadka! jak się nazywa takie też smażenie bananów tylko z alkoholem, jakoś na "b" i od tygodnia mi po głowie chodzi! :(

    OdpowiedzUsuń
  2. albo jednak nie jadę, orzechów nie mogę ;]

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)