Egzamin wkrótce, zaopatrzyłam się więc dziś w spore zapasy produktów, które pomogą mi przetrwać. Dziś, w ramach dodania sobie energii przed wielogodzinną nauką historii zrobiłam pyszne placuszki z serka homogenizowanego. Przygotowuje się je błyskawicznie, wychodzą bardzo leciutkie i delikatne. Jako dodatek zrobiłam karmelizowane banany - oba smaki idealnie się zharmonizowały. Teraz jestem w całkiem dobrym nastroju, i mam sporo energii więc czym prędzej siadam do książek.
Placuszki homogenizowane z karmelizowanymi bananamiprzepis na 8-10 małych placuszków
Składniki:
- 150g serka homogenizowanego (dowolny, u mnie czekoladowo-orzechowy)
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 dużego banana (lub jeden mały)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka otrębów owsianych
Przygotować karmelizowane banany: banana pokroić w cienki plasterki. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, cynamon, otręby i mleko. Gdy sos zacznie się gotować wrzucić do niego banany i dusić je na wolnym ogniu 2-3 minuty.
Placki ułożyć w piramidkę, ozdabiając karmelizowanymi plasterkami i polewając sosem od nich.
Smacznego!
P.
pycha, już do Ciebie jadę ;)
OdpowiedzUsuńa teraz zagadka! jak się nazywa takie też smażenie bananów tylko z alkoholem, jakoś na "b" i od tygodnia mi po głowie chodzi! :(
albo jednak nie jadę, orzechów nie mogę ;]
OdpowiedzUsuń