Serniki mają jedną wielką zaletę. A nawet dwie. Po pierwsze, zawsze się udają - aż ciężko jest zrobić niesmaczny sernik. Po drugie, robi się je bardzo szybko. Ani się człowiek obejrzy, a ciasto już siedzi w piekarniku. Według mnie najlepsze są takie kultowe połączenia smaków serników - serniki czekoladowe i cytrusowe. Ten należy do tej drugiej grupy. Jest bardzo aromatyczny, pachnący i chce się go zjeść całego od razu. Chyba nic więcej dodawać nie trzeba. :)
Sernik cytrynowy
porcja na małą blaszkę - na tortownicę o średnicy 23cm należy użyć 8 razy więcej składników
Składniki:
na spód:
- 25g ciasteczek digestive (lub ciasteczka bezglutenowe)
- 5g białego cukru
- 12g masła
- 125g twarogu sernikowego
- 30g cukru pudru
- 1 żółtko
- sok z połowy cytryny
- skórka z połowy cytryny
Twaróg zmiksować z cukrem i żółtkiem. Dodać sok i skórkę z cytryny, dokładnie wszystko wymieszać. Masę serową przelać do foremki, na schłodzony spód. Blaszkę przykryć folią aluminiową, by sernik podczas pieczenia nie przypalił się od góry. Wstawić do piekarnika i piec około 70 minut. Wyjąć, ostudzić (około godziny), a następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
J.
Wygląda ślicznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie. Poproszę kawałeczek ^^ :D
OdpowiedzUsuńpiękne sernikowe serce.
OdpowiedzUsuńooo , jakie smakowite serce !!!!
OdpowiedzUsuńrety! fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńjakże milutko się zrobiło :-)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń@judik1119
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
@Papaya
Kawełeczek bym dała, ale tak szybko się skończyło, że już nie mam jak :)
@asieja
@margot
dzięki temu kształtowi, wydawało się jeszcze smaczniejsze! I dziękuję!
@DaisyDukes
@Doctor
Dziękuję bardzo! Gwarantuję, że oprócz wyglądu miało też wspaniały smak! :)
@manoria
mam nadzieję, że po sesji, jak zaczną się wakacje, nasze humory się poprawią i na blogu ciągle będzie milutko... ;)
Pfff, pfff, mi się serniki nie udają, wychodzą takie oklapnięte i w ogóle dziwne jakieś. :P
OdpowiedzUsuń