poniedziałek, 11 lipca 2011

Amerykańskie pancakes


Druga odsłona obiadów z kuzynką - tym razem na słodko. Amerykańskie pancakes na maślance - puszyste i delikatne. Zjadłyśmy z serkiem homogenizowanym i dżemem, smaki skomponowały się idealnie. Smażąc myślałam, że coś zostanie do odgrzania na śniadanie, ale oczywiście się przeliczyłam - jak coś wychodzi smaczne, to trudno powiedzieć stop, nawet, gdy brzuch już pełny.

Amerykańskie pancakes
porcja na 10 małych naleśników

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Smażyć niewielkie naleśniki z obu stron, najlepiej bez tłuszczu. Podawać na ciepło, np. z dodatkiem dżemów, sosów, serka homogenizowanego, czekolady.

Smacznego!
P.

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne pancakes! :) Za każdym razem, kiedy liczę że powinno coś zostać "na później" dziwnym trafem wszystko znika w szybciutkim tempie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Ja też nie mogę sobie odmówić takich pyszności, potem żałuję, ale smak wynagradza wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę jednego pankejka! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. W przepisie jest 2 razy mowa o mące... tak powinno być?
    Wczoraj natrafiłam na Waszego bloga. Dziś planuję wykorzystać któryś z Waszych pomysłów. Ciężko wybrać między pancakes a placuszkami serowymi :) Wszystko wygląda super :) Oby w moim wykonaniu też tak było :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @ Daria
    o, dzięki za zwrócenie uwagi, nie mam pojęcia skąd się wziął błąd... użyj szklanki mąki, dosyp ewentualnie nieco więcej, jeśli masa wyjdzie za rzadka i będzie się źle smażyć :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)