Ostatni przepis z serii "wypieki z kuzynką". Duże, maślane ciacha z karmelowym posmakiem krówek. Po zamknięciu w puszce można je przechowywać kilka dni, ale jak to zwykle u mnie bywa, zniknęły w ciągu doby... Bo każdy kocha małe, brązowe cukierki. Ja ubóstwiam zwłaszcza takie kruche na zewnątrz i półpłynne w środku.
Ciasteczka krówkowe
przepis Nicoli
na około 12-14 dużych ciastek
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki maślanki (lub jogurtu, śmietanki)
- 1 jajko
- 8-10 pokrojonych w kostkę krówek
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać porcje ciasta (w odstępach, bo ciastka rosną), by powstały mniej więcej okrągłe ciasteczka.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut. Studzić na kratce (jeść dopiero, gdy przestygną!). Przechowywać w metalowej, zamykanej puszce.
Smacznego!Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut. Studzić na kratce (jeść dopiero, gdy przestygną!). Przechowywać w metalowej, zamykanej puszce.
P.
Fajowe, też lubię krówki. Chyba to miały być ciasteczka krówkowe, a nie truskawkowe? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mmmm ciasteczka + krówki = pyszności :) bardzo smakowicie się prezentują!
OdpowiedzUsuńprawda, kruche z zewnątrz i lekko ciągnące w środku są najlepsze :) Próbowałam w muffinach, pora na ciasteczka, bo wyglądają tak cudnie, że nic dziwnego że zniknęły w przeciągu doby ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam muffiny z krówkami i były pyszne. Podejrzewam, że ciastka także by mi zasmakowały. :)
OdpowiedzUsuńDziekuję kikimoro, już zmieniam na "krówkowe", choć czasem musimy pokazać, że na prawdę blondynkami jesteśmy :)
OdpowiedzUsuńkrówki uwielbiam, a w połączeniu z ciastkami tez muszą być super :)
OdpowiedzUsuńale bym sobie pochrupala takie pychotki:)
OdpowiedzUsuńobowiązkowo zrobię je na walentynki dla mojego ukochanego :) on uwielbia wszystko, co jest z krówką :) ile ciastek z takiej ilości składników wychodzi?
OdpowiedzUsuń@żiwenszi
OdpowiedzUsuńoj tak, polecam dla ukochanego, zwłaszcza jeśli jest słodkolubny :) w zależności od tego, jak rozłożysz ciasto powinno wyjść 12-14 dużych ciastek (lepiej robić duże, w małych jest za mało krówki ;p)
dziękuję za odpowiedź, jutro zabieram się za moje ciasteczka krówkowe i na pewno zdam relacje jak wyszły ;) POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńa więc... ciasteczka wyszły trochę takie wilgotne i przez krówke się trochę lepiły,ale w smaku...ok, przynajmniej mój Ukochany mnie o tym zapewniał :) teraz musze spróbować zrobić jakieś muffinki :)
OdpowiedzUsuńA ile cukru się do nich dodaje? W przepisie jest, że "cukier i jajko zmiksować na jednolitą masę", natomiast nie widzę cukru w "składnikach".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ile cukru?
OdpowiedzUsuń